När du hanterat ett förorenat område ska du upprätta en slutdokumentation. Vad som ska ingå i en sådan framgår av TDOK 2019:0210 Data och dokumentation till förvaltande system – Väg, TDOK 2016:0407 Data och dokumentation till förvaltande system – Järnväg.
Sammanställning av krav – förvaltningsdata miljö
Leveranskrav avseende förorenade områden redovisas TDOK 2019:0210 Data och dokumentation till förvaltande system – Väg respektive TDOK 2016:0407 Data och dokumentation till förvaltande system – Järnväg.
LEB
Vad är LEB?
Förorenade områden registreras i Trafikverkets fastighetssystem LEB. Det finns en webbportal benämnd LEB Fastighetsportal i vilken det är möjligt att söka information, men inte möjligt att ändra eller addera information. Med hjälp av LEB Fastighetsportalen är det möjligt att undersöka om en fastighet har förorenade områden.
Behörighet till webbhjälpmedlet LEB Fastighetsportalen söks via Artur till Fastighetsportalen users - Extern anslutning.
Registrera eller ändra information om förorenade områden i LEB Produktion 4.2 eller LEB Systems
LEB Produktion 4.2
För användare med 01-konto (dvs. anställda och resurskonsult med trafikverksmailadress) finns möjlighet att installera LEB Produktion 4.2 på en trafikverksdator. Nedladdning av detta program görs via Butler och kräver behörigheten LEB users som söks via Arthur.
LEB Systems
Användare med 90-konto registrerar förorenade områden via LEB Systems som nås via Mina sidor. Detta kräver behörigheten LEB users som söks via Arthur.
LEB Systems är tillgängligt för användare med 01-konto via Mina sidor men även via Virtuellt skrivbord.
Närmare information om behörigheter finns i TDOK 2016:0411 Data om anläggningen – Hantering av data och dokumentation till/från förvaltande system – Järnväg respektive TDOK 2019:0299 Data om anläggningen – Hantering av data och dokumentation till/från förvaltande system – Väg.
Exempel på beskrivning och dokumentation av ett riskobjekt, ett förorenat område, i LEB Fastighetsportalen.
TMALL 0006 Förteckning Förorenade områden för inmatning i LEB
TMALL0006[CLI1] Förteckning Förorenade områden för inmatning i LEB
TMALL0006 är ett Exceldokument där information om mallen och förvaltningssystemet LEB finns i flik ”Anvisning LEB”. En lathund/vägledning om hur man adderar förorenade områden till LEB finns i flik ”Guide LEB”.
Stäm av beskrivning av det förorenade området (riskobjekt och eventuellt efterbehandlingsobjekt) med Trafikverkets miljöspecialist för att säkerställa rätt utformning och omfattning.
Frågor och svar om förorenade områden
Varför ska förorenade områden och masshantering av förorenade massor levereras till LEB?
- Förorenade området registreras för att uppfylla krav som åligger verksamhetsutövaren avseende förorenade områden samt avfall (10 kapitlet och 15 kapitlet miljöbalken).
- Registrering möjliggör kunskapsutbyte om förorenade områden för efterföljande projekt som ska arbeta inom samma område.
- Ytterligare riskreducerande åtgärder kan krävas av förvaltande organisation om förorening kvarlämnas.
När är registrering av ett förorenat område aktuellt?
Utgångspunkten är att järnvägsområden, järnvägsfastigheter, vägområden och andra industriområden kan vara förorenade.
- Om ett projekt innefattar markarbete ska det bevakas för eventuell förekomst av föroreningar och eventuell registrering av data .
- Om föroreningar som kan medföra risk för skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön påträffas inom projektet ska data levereras till projektet.
Vad är en förorening?
En förorening är ett ämne som härrör från mänsklig aktivitet och som förekommer i jord, berg, sediment, vatten eller byggnadsmaterial i en halt som överskrider bakgrundshalten. Notera att användning av massor är en mänsklig aktivitet, TDOK 2016:0407 och TDOK 2019:0210.
Vad är ett riskobjekt?
Ett riskobjekt är ett geografiskt område med förorening från en föroreningskälla. Riskobjekt kan vara punktkälla eller diffus förorening. Diffus förorening motsvarar förorening som uppkommer från trafik inom anläggningen.
Vad är ett efterbehandlingsobjekt?
I LEB används begreppet efterbehandling då förvaltningssystemet även används för Trafikverkets systematiska utredning av främst historiska verksamheter som gett upphov till förorenade områden. Inom ramen för det arbetet genomförs efterbehandlingar/saneringar av förorenade områden.
I Trafikverkets projekt motsvarar efterbehandling till exempel:
- hantering av förorenade massor,
- teknisk schakt av förorenade massor,
- områden där förorenade massor använts i anläggning,
- avfall bestående av förorenade massor som återvunnits i anläggning.
Varje så kallat efterbehandlingsobjekt ska kopplas mot ett riskobjekt, det vill säga först registreras ett riskobjekt som motsvarar området där förorening har påträffats eller där förorenade massor har återvunnits. Därefter registreras ett efterbehandlingsobjekt som beskriver vad/hur det förorenade området har hanterats eller hur återvinningen har genomförts.
Leveranser avseende:
TMALL0006 Förteckning Förorenade områden för inmatning i LEB
Övriga dokument som ska levereras motsvarar de som tillsynsmyndighet kräver av projektet avseende förorenade områden:
- Upplysning om förorening enligt 10 kap miljöbalken
- Markundersökning(-ar)
- Anmälningshandlingar eller tillstånd
- Beslut från tillsynsmyndighet
- Slutrapport från genomförd åtgärd
Om möjligt också en bekräftelse från tillsynsmyndighet att de är nöjda med insatsen och avslutar ärendet.
Se även TDOK 2019:0210 Data och dokumentation till förvaltande system – Väg respektive TDOK 2016:0407 Data och dokumentation till förvaltande system – Järnväg.
Sammanställning av krav – förvaltningsdata miljö