Samverkan och stöd
En framgångsfaktor för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige är ett effektivt samarbete mellan olika myndigheter, organisationer och företag. Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att leda denna samverkan. Till exempel tar vi, tillsammans med andra aktörer som vill och kan påverka trafiksäkerheten, fram så kallade inriktnings- och strategidokument. Syfte med dem är att hitta och genomföra åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten inom olika områden. Trafikverket ger stöd i form av exempelvis kunskap och underlag för prioriteringar. Kommunerna och regionerna (länsnivå) kan få stöd från den Trafikverksregion de tillhör.
Aktionsplan för säker vägtrafik 2019–2022 (Trafikverkets publikationsdatabas)
Trafikverket leder också Gruppen för Nollvisionen i Samverkan (GNS) som är en arena för samverkan mellan myndigheter och aktörer som syftar till att höja den gemensamma förmågan att aktivt bidra till Nollvisionen och de etappmål som gäller.
Gruppen för Nollvisionen i Samverkan inom trafiksäkerhetsområdet, GNS
Trafikverket driver ett samverkansarbete med stöd till ett antal stora beställare och utförare av transporter samt ett antal andra berörda aktörer för att skapa ett förändrat ansvarstagande med mål om en högre hastighetsefterlevnad och nykterhet i yrkestrafiken.
Samverkan med flera olika aktörer sker inom regeringsuppdrag som ANDT (strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken), SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken) och med Polismyndigheten i en överenskommelse om hastigheter, nykterhet och statistik.
Bidrag
På uppdrag av regeringen ger Trafikverket bidrag till ideella föreningar som arbetar för de transportpolitiska målen säkerhet, miljö, hälsa och tillgänglighet.
Så här ansöker ni – projektbidrag till ideella föreningar
Skyltfonden kan ge ekonomiskt stöd till trafiksäkerhetsprojekt. Skyltfonden är öppen för alla, till exempel privatpersoner, organisationer, aktiebolag, att söka från – förutom Trafikverket självt.
Skyltfonden – för trafiksäkerhet
Information
Information sprids och kunskap förmedlas till exempel genom årliga resultatkonferenser, Tylösandsseminariet, GNS, inriktningsdokument och särskilda satsningar på kommunikation.
En stor del av informationen finns samlad på Trafikverkets webbsida. Där finns rapporter och statistik över trafiksäkerhetsläget på väg och information om regeringsuppdraget att leda samverkan inom trafiksäkerhetsarbetet. På webbsidan finns också en webbaserad grundutbildning om Nollvisionen. Utbildningen är gratis, öppen för alla och tar knappt 20 minuter att genomföra.
Nollvisionen – tillsammans räddar vi liv