Digitalisering av vägtransportsystemet

Digitalisering, uppkoppling och automatisering påverkar hela samhället, även transportsystemets användning och utformning. Digitaliseringen kan bidra till att skapa tillgänglighet för medborgare och näringsliv samt bidra till hållbarhetsmålen.

Digitalisering är avgörande för att göra vägtransportsystemet mer effektivt, säkert och hållbart, exempelvis genom att underlätta trafikflöden och optimera resvägar. För Trafikverket är det viktigt att förstå och kunna ta hänsyn till de möjligheter ny teknik har, hur tekniken kan integreras i planeringen och vad den innebär för Trafikverket som infrastrukturförvaltare. 

Genom mer kunskap om vilka möjligheter tekniken kan erbjuda är det enklare att se var och hur ny teknik ger störst samhällsnytta. En stegvis utveckling gör det möjligt att ta vara på ny teknik och digitalisering parallellt med att kunskapen byggs upp.


Trafikverket uppdaterar färdplan – version 2024

Trafikverkets uppdaterade färdplan för ett digitaliserat vägtransportsystem konkretiserar hur digitalisering kan bidra till de transportpolitiska målen och skapa värde för de som använder det, samt vad som krävs för att nå dit.

Färdplanen är ett steg i det långsiktiga arbetet med att nyttja digitaliseringens möjligheter i vägtransportsystemet.

Syftet är att beskriva aktiviteter som kan bidra till att digitaliseringens möjligheter snabbare kan komma till nytta inom vägtransportsystemet. Färdplanen innehåller områden där Trafikverket driver, deltar i eller ser potential för utveckling mot de transportpolitiska målen.

30 tillämpningar för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt

Digitaliseringen som medel har stor potential att skapa värde för samhället på både kort och lång sikt. Detta genom att bidra till ökad tillgänglighet, effektivitet och hållbarhet. Vi vill visa goda exempel på nya konkreta tillämpningar där vi använder den nya teknikens möjligheter.

De 30 tillämpningarna är fördelade på fyra områden, som täcker stora delar av Trafikverkets verksamhet inom vägtransportsystemet:

  • Effektiva, säkra och hållbara entreprenader
  • Framtidens vägtrafikledning
  • Resurseffektiv planering genom digitalisering
  • Uppkopplat vägunderhåll


Tillämpningarna har tagits fram brett inom verksamheten och samlar mycket av det som händer inom digitaliseringen av vägtransportsystemet. Tillämpningarnas mognadsgrad och utvecklingsskede varierar. Vissa tillämpningar är just nu på idéstadiet och kräver mer utveckling medan andra är redo att användas redan idag.

Fokusområden beskriver förutsättningar som behövs

Färdplanen identifierar fyra förutsättningsskapande fokusområden, som behöver utvecklas för att kunna skapa nytta med digitalisering i större skala. Dessa förutsättningar berör hela vägtransportsystemet och vi ser det som ett gemensamt arbete med allt från akademi och industri till andra offentliga aktörer.

Grafik med rubrikerna 1. Fysisk väginfrastruktur, 2 Uppkoppling och kommunikationskanaler 3. Former för datautbyte 4. Data- och informationsmängder
 

Vad händer framåt?

Nu fortsätter vi att arbeta för att realisera nyttorna, både i befintliga projekt och genom nya initiativ och samarbeten som färdplanen förhoppningsvis inspirerar till. Samverkan och dialog med andra aktörer i sektorn är avgörande för att fortsätta utveckla lösningar och ta nästa steg mot ett tillgängligt, effektivt och hållbart vägtransportsystem.

Förhoppningen är att färdplanen ger läsarna nya insikter, inspiration för samarbete och tydliggör vad vi på Trafikverket strävar efter att uppnå. Trafikverket är även intresserade av era idéer, tankar eller synpunkter på utvecklingen som presenteras här i färdplanen.

Resultatkonferens för Färdplanen version 2022 den 7 november 2023

Trafikverket vill medverka till att realisera nyttor som digitaliseringen kan medföra. Som en del i detta genomförde vi en resultatkonferens för färdplanen- version 2022. Vi lyfte upp exempel på aktiviteter och åtgärder som genomförts och vilka lärdomar det medfört. Vi delade med oss av hur vi som myndighet arbetar med förutsättningar som påverkar utvecklingen och där vi tillsammans behöver stärka förmågan.

Vi pratade också om hur man kan arbeta systematiskt med digitalisering och hoppas att det inspirerade till att ​vara med och bidra till att digitaliseringens möjligheter snabbare kommer till nytta inom vägtransportsystemet.