Foto: Jesper Vahlund Företag: Actum Greentech AB
Jättelokan är en invasiv främmade art (den är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter) som kan hota den biologiska mångfalden. Den tränger ut annan växtlighet genom sina höga och täta bestånd. Om artens växtsaft kommer i kontakt med människors hud kan den också ge brännskador på huden.
Trafikverket arbetar med kartläggning och bekämpning av jätteloka (Heracleum montegazzianum). Bekämpning av jätteloka behöver ske på ett metodiskt sätt över flera år för att ge resultat. Bekämpning av jätteloka är en kostsam process där det i dagsläget inte finns effektiva metoder och resurser för att fullständigt bekämpa alla individer på Trafikverkets fastighet under en kortsiktig period. Med detta som bakgrund har Trafikverket arbetat fram ett arbetssätt för jättelokabekämpningen för att få bäst resultat över tid. För att bekämpningen ska få mest effekt krävs att samtliga individer i ett bestånd bekämpas, samt att förhindra att plantan går i blom som resulterar i fröspridning. Trafikverket har störst chans att fullständigt bekämpa mindre bestånd. Arbetssättet bygger på att först fullständigt bekämpa de mindre bestånden samtidigt som de större bestånden kontrolleras utifrån ett spridnings- och säkerhetsperspektiv. Ett parallellt arbete fokuserar på att ta fram effektivare metoder som i framtiden ska kunna användas på större bestånd. Genom Trafikverkets arbete med färdplan för invasiva arter genomförs pilotprojekt som syftar till att ta fram effektivare metoder som i framtiden ska kunna användas på större bestånd.
Jätteloka bekämpas i huvudsak med kemisk punktbehandling där varje enskild växtindivid penslas med avstrykare. Då bekämpning utförs med metod punktbehandling undantas krav om fasta och anpassade skyddsavstånd enligt NFS 2015:2. Trafikverket väljer ändå att tillämpa skyddsavstånd och dessa beskrivs närmare i tabell 2 i Trafikverkets rutinbeskrivning Hantering av restriktionsytor vid kemisk ogräsbekämpning på järnväg (TDOK 2013:0621). Ingen kemisk bekämpning utförs vid regn eller om kraftigt regn (>4mm/h) är prognosticerat inom 6h efter utförd bekämpning, då tillämpas mekanisk metod.
Mekanisk metod används även i vattenskyddsområden, naturreservat, nationalpark och natura 2000-områden. De mekaniska metoder som tillämpas är rotkapning eller klippning.
Ingen kemisk bekämpning sker där allmänheten har tillträde så som plankorsningar och plattformsövergångar. Spårområdet får enligt Järnvägslagen (2004:519) inte beträdas av allmänheten.
Information om när och var bekämpning av jätteloka kommer att ske kan ses i Körplan för jätteloka. Observera att körplanen är preliminär. Innan körplanen kan fastställas måste den samordnas med övriga underhållsarbeten och tågtrafik.
Körplan jätteloka första och andra bekämpningen 2023 (xls, 120 kB)
Hantering av restriktionsytor vid ogräsbekämpning på järnväg, TDOK 2013:0621