Invasiva främmande arter är arter som med människans hjälp, avsiktligt eller oavsiktligt har spridits utanför sitt naturliga utbredningsområde och vars introduktion eller spridning har konstaterats hota eller inverka negativt på biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster.
Invasiva främmande arter utgör i vissa fall också ett problem för drift och underhåll av järnvägsanläggningen, då vissa arters höga växtsätt kan ge siktproblem och kraftigväxande rotsystem kan orsaka skada på anläggningen. Deras aggressiva växtsätt kan ge sikt- och tillträdesproblem och deras rötter kan bryta ned den fysiska infrastrukturen, genom att t ex förorena banan med organiskt material.
Det finns ett behov av att utveckla kostnadseffektiva metoder och en samordnad strategi med samhällets övriga aktörer för att bekämpa spridningen av invasiva arter på ett effektivt sätt. Det finns ett stort behov av forskning och kunskapsbyggande inom området. Trafikverkets ledning har därför beslutat att ta fram en färdplan för bekämpning av invasiva arter. Inom ramen för arbetet kommer ett antal pilotprojekt att genomföras och resultaten ska ge stöd för Trafikverkets råd och rekommendationer.
Jätteloka och tromsöloka
Jätteloka och tromsöloka omfattas av krav på hantering och bekämpning enligt EU-förordningen 1143/2014. Arternas växtsaft kan i kombination med solljus ge brännskador på huden och är dessutom högväxande och riskerar att skymma sikt vid signaler och plankorsningar. Jätteloka och tromsöloka bekämpas inom hela järnvägsanläggningen. Läs mer om jätteloka och tromsölokabekämpningen på länken nedan:
Nuvarande bekämpningsmetod och körplaner
Parksliden
Parksliden, det vill säga parkslide, jätteslide och hybridslide, är kraftigväxande invasiva främmande arter som kan innebära stora problem för järnvägsanläggningen. De är dessutom mycket svåra att bekämpa. Trafikverket kartlägger därför förekomster av parkslide inom järnvägsanläggningen och arbetar aktivt med att testa och utvärdera olika bekämpningsmetoder.
Gul skunkkalla
Gul skunkkalla omfattas av krav på hantering och bekämpning enligt EU-förordningen 1143/2014. Arten bekämpas i de fall den upptäcks inom järnvägsanläggningen.
Övriga invasiva främmande arter
Inom järnvägsanläggningen bekämpas ett flertal andra invasiva främmande arter, tex jättebalsamin, blomsterlupin och kanadensiskt gullris. Alla arter som finns upptagna i EU-förordningen 1143/2014 hanteras oavsett placering. För övriga arter prioriteras bestånd vid Trafikverkets artrika järnvägsmiljöer.