Trafikverket har sedan flera år finansierat forskning hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Research Institutes of Sweden (RISE).
Pågående forskning och utveckling
Genom en förlängning av projektet Utveckling av metoder för mekanisk ogräsbekämpning i spår och effektivisering av befintliga bekämpningsmetoder, kommer intressanta metoder för mekanisk ogräsbekämpning att fortsatt utvärderas ända fram till och med 2025.
Trafikverkets inriktning är också att utveckla vegetationsregleringsområdet vidare genom innovationsupphandling. Med innovationsupphandling avses en process som syftar till att främja utveckling och införande av nya lösningar. Det är ett sätt att genom upphandling möjliggöra och stimulera nytänkande och innovation. Denna sida kommer att uppdateras med mer information kring kommande innovationsupphandling när nödvändiga formella beslut fattas inom Trafikverket.
Genomförd forskning och utveckling
Under perioden 2019-2021 drevs projektet "Utveckling av metoder för mekanisk ogräsbekämpning i spår och effektivisering av befintliga bekämpningsmetoder". Projektet bestod av fem delprojekt:
- Utveckling och provning av metoder för icke-kemisk vegetationsbekämpning
- Förbättrad tillståndsanalys av vegetation i spår
- Uppföljning och analys av den kemiska ogräsbekämpningens påverkan på ogräsförekomsten i spår
- Analys av effektsamband mellan kemisk ogräsbekämpning och registrerade fel i anläggningen
- Undersökning av vindavdrift
Tidigare arbete har sammanställts genom rapporten Studier av ogräsbekämpning på banvallar 2006-2015 – resultat och slutsatser från 10 års tillämpad forskning.
Behovet att hitta alternativa metoder till den nuvarande kemiska bekämpningen står särskilt i fokus. Det finns till exempel ytor där kemisk bekämpning inte får användas eller där sådan användning inte ger tillräckligt bra effekt eftersom utbredningen av ogräs är så omfattande att en årlig bekämpning av glyfosat inte är tillräcklig. Trafikverkets arbete med utveckling av vegetationsreglering måste också bygga på en långsiktig strategi. Studiens rapport återfinns via länken nedan.
Studier av ogräsbekämpning på banvallar 2006-2015 (SLU:s webbplats)
Ett annat försök att utvärdera alternativ till kemiska bekämpningsmedel utfördes under sommaren 2014 genom ett test med hetvattenskum på en bangård i Kristianstad. Rapporten presenterar resultat från fältförsöket och innehåller också en sammanställning av kunskapsläget kring ogräsbekämpning med hetvattenskum och dess miljöpåverkan. Sammanfattningsvis kan sägas att bekämpning med hetvattenskum är ett intressant alternativ till kemisk ogräsbekämpning för ytor där kemisk ogräsbekämpning inte är tillåten. Det är idag en dyrare och mindre effektiv metod än kemisk bekämpning. Särskilt bör vattenförbrukning och miljöpåverkan i samband med uppvärmning av preparat studeras vidare. Rapporten finns att läsa hos Sveriges lantbruksuniversitet.
Ogräsbekämpning med hetvattenskum (Sveriges lantbruksuniversitet)