Trafikverket har ett flertal trafikavtal för tågtrafik. Utredningarna inför avtalen hittar du i sin helhet via länkarna längst ner på sidan.
Gävle–Borlänge–Mjölby, Borlänge-Mora
Utredningen om behov av statligt engagemang i kollektivtrafiken i Bergslagslänen från december 2021 visar att det fortsatt finns behov av, och är transportpolitiskt motiverat, att ersätta delar av tågtrafiken på sträckorna Gävle-Borlänge-Mjölby (linje 53) samt Borlänge-Mora (linje 50). I Bergslagslänen är det kommunerna Ljusnarsberg, Vansbro, Malung-Sälen, Orsa samt Älvdalen som har tillgänglighetsbrister enligt Trafikverkets kriterier. Alla fem kommuner drar nytta av föreslagen tågtrafik. Utredningen föreslår även att busstrafik ska ersättas i norra Dalarna. Läs mer om det på bussidan.
Förutom att klargöra att ett basutbud av storleksordningen två dagliga dubbelturer ger en grundläggande tillgänglighet visar utredningen även vilka turer som bör trafikeras för att detta ska uppnås. Bedömningen är att fler tillgänglighetseffekter uppnås med dessa utpekade turer än med trafiken i det avtal som pågick fram till december 2021. Nu gällande avtal gäller fram till december 2023
Linköping–Västervik/Kalmar
Trafiken har utretts inför nytt avtal från juni 2014. Utredningen konstaterar att det finns fortsatta motiv för avtal på sträckan Linköping–Kalmar, men inte för sträckan Linköping–Västervik. Avtal på sträckan Linköping–Kalmar motiveras av tillgänglighetsförbättringar för interregionalt resande för Högsby och Hultsfred. De tillgänglighetsförbättringar som kan uppmätas för sträckan Linköping–Västervik är från en redan acceptabel nivå och ger inte tillräckligt motiv för ett avtal. Utredningen utmynnade därför i att den ekonomiska insatsen Linköping–Västervik ska avvecklas efter innevarande avtalsperiod, som sträcker sig till december 2020. Innevarande avtal ses som en övergångsperiod för Kalmar länstrafik att helt ta över ansvaret för trafiken på sträckan Linköping–Västervik.
Nattåg Göteborg/Stockholm–Narvik
Nattågstrafiken till övre Norrland utreddes av Trafikverket inför att den dåvarande avtalsperioden skulle ta slut i december 2018. Utredningen kom fram till att tre alternativ var möjliga för att klara kraven enligt Trafikverkets tillgänglighetsmodell:
- Två dagliga tåg hela året (samma som tidigare)
- Ett dagligt tåg under hela året
- Två dagliga tåg under högsäsong och ett tåg under lågsäsong.
Inget beslut fattades i det skedet, utan en tvåårig option utlöstes och förlängde det befintliga avtalet fram till december 2020.
Norrtåg (Luleå–Kiruna, Sundsvall–Storlien, Umeå-Luleå och Sundsvall–Umeå)
Fram till 2021 var Norrtåg en försöksverksamhet utifrån ett uppdrag från regeringen. Inför att försöket skulle ta slut gjordes en utredning för att klarlägga vilka delar av försöksverksamhetens trafik som är relevanta utifrån Trafikverkets ordinarie uppdrag gällande grundläggande tillgänglighet. Det visade sig att stora delar av verksamheten hade starka motiv för ett fortsatt engagemang och ett nytt avtal skrevs. Avtalet gäller till december 2023.
Nattåg Stockholm–Duved
I september 2017 fick Trafikverket ett regeringsuppdrag att upphandla nattågstrafik till Jämtland. Uppdraget innebar att trafik skulle upphandlas fram till december 2020 med en daglig avgång i vardera riktningen, utan byte av tåg, på sträckan Stockholm–Duved. Efter utredning och tilldelning av uppdraget till SJ AB startade trafiken den 8 september 2018. Detta avtal löpte till och med tidtabellskiftet i december 2020. Därefter har ett nytt avtal upphandlats fram till december 2024. SJ AB är operatör på sträckan även för denna period.
Nattåg till Europa
Trafikverket fick i juli 2019 ett uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att upphandla nattåg till europeiska städer.
Utredningen kom fram till att det borde vara möjligt att upphandla nattåg till exempelvis Hamburg och Bryssel, men eftersom Tyskland inte tillåter att upphandlad långväga trafik passerar genom landet, så kunde trafiken bara upphandlas fram till gränsen mellan Danmark och Tyskland, för att därefter fortsätta på kommersiella villkor.
Året efter, i juli 2020 fick Trafikverket ett nytt uppdrag – denna gång att verkligen upphandla trafiken, med trafikstart i augusti 2022. Trafikverket utförde uppdraget och lade ut en anbudsinbjudan för de två linjerna, tillsammans eller var för sig.
SJ vann upphandlingen för linjen till Hamburg och har tecknat ett avtal med Trafikverket om att köra den trafiken fram till 2026. Avtalet kan förlängas som längst till den 31 juli 2028.
För tåget till Bryssel inkom däremot inget anbud.
Dokument utredningar tågtrafik