Trafikverket har tillsammans med de involverade kommunerna, Varberg, Kungsbacka och Mölndal samt Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) studerat bristerna i stråket Varberg-Göteborg inom ramen för en åtgärdsvalsstudie. Utifrån en bred ansats har brister, behov och mål relaterade till den statliga infrastrukturen identifierats med utgångspunkt i Västkustbanan och E6 varpå förslag på åtgärder tagits fram.
Åtgärdsvalsstudien är i ett tidigt skede i planeringen, innan den formella planeringsprocessen tar vid. Åtgärdsvalsstudien är ett underlag till beslut om fortsatt inriktning/hantering och därmed även ett underlag till pågående revidering av Nationell och Regional plan. Om, när eller hur föreslagna åtgärder ska genomföras fastställs inte i samband åtgärdsvalsstudien.
Syfte och mål
ÅVS Varberg-Göteborgs syfte är att:
- Möta och möjliggöra hållbar tillväxt i stråket Varberg-Göteborg.
- Ta fram en gemensam målbild för stråket.
- Identifiera brister.
- Ta fram förslag till åtgärder.
Studien har fokuserat på åtgärder på medellång sikt, utifrån revidering av Nationell och Regional plan 2022-2033/37, men också åtgärder på kort sikt (trimningsåtgärder). Studien föreslår även fördjupningsområden på längre sikt, mot år 2050.
Studiens mål är att ta fram en gemensam nulägesbild och målbild för stråkets utveckling baserat på de Transportpolitiska målen och Regionala målbilderna. Målbilden ska vara trafikslagsövergripande och omfatta persontrafik och gods. ÅVS:ens resultat ska kunna utgöra planeringsunderlag för alla berörda parter. Studien ska också möjliggöra bättre samordning mellan bebyggelse- och infrastrukturplanering för en transportsnål bebyggelsestruktur samt visa på åtgärder som möjliggör fler hållbara transporter i stråket.
Bakgrund
Det kustnära stråket Varberg-Göteborg är en attraktiv livsplats. Regionen växer, både i antalet arbetsplatser och med avseende på befolkningens storlek. För fortsatt utveckling ställs krav på tillgänglighet, både till Storgöteborg och till andra regioner som Storstockholm och Öresund. Detta för att hela regionen ska bibehålla och utveckla sin internationella konkurrenskraft.
Pulsådern i stråket utgörs av E6 och Västkustbanan, där kollektivtrafiksystemet är uppbyggt kring tågtrafiken på Västkustbanan och där E6 i kombination med järnvägen bidrar till att skapa förutsättningar för näringslivet i både Västsverige och nationellt.
En kraftigt ökande godstrafik i kombination med ökande arbets- och studiependling innebär också att alltfler resenärer och fordon ska samsas om samma infrastruktur. Trängseln på väg och järnväg ökar och med den även restiderna och restidsosäkerheten vilket riskerar att leda till försämrad konkurrenskraft och lägre tillväxt men framför allt en utveckling regionen blir mindre attraktiv som livsplats med en sämre arbetsmarknad och en mindre hållbar utveckling.
Identifierade brister
Som ett led i den metodik som använts vid åtgärdsvalsstudier har en rad brister identifierats dels relaterade till dagens resande och trafik men också till den prognosticerade befolkningsutvecklingen. Bristerna rör i huvudsak de båda huvudstråken E6 och Västkustbanan, där kapacitetsbristen på Västkustbanan är speciellt uppmärksammad.
Godstrafiken, som redan idag har problem, riskerar att drabbas än hårdare i konkurrensen med övrig tågtrafik. Detta beroende på att förbigångsmöjligheter, dvs. spår där snabbare tåg kan passera långsammare, saknas. Det har också kunnat konstateras att den bristande kapaciteten på Västkustbanan till stor del beror på att pendeltågstrafiken till och från Kungsbacka är resurskrävande och att de tåg som vänder i Kungsbacka tar stor kapacitet i anspråk på grund av stationens nuvarande utformning. Brister som blir än mer påtagliga den dag då Västlänken öppnar för trafik och antalet avgångar på Västkustbanan ökar med ytterligare avgångar till Kungsbacka och Halmstad.
Studien har även kunnat konstatera att det finns brister på E6 kopplat till trafikplatserna med avseende på kapacitet och säkerhet. Bristerna bedöms kunna åtgärdas med trimningsåtgärder.
Studerade åtgärder
Utifrån identifierade brister och mål har förslag till åtgärder tagits fram, vilka bidrar till måluppfyllelse och avhjälper identifierade brister. Nedan är ett urval av förslag till åtgärder.
Kungsbacka station
Föreslagen åtgärd är en ombyggnation av nuvarande station anpassad för ökad trafik på Västkustbanan. Åtgärden möjliggör hantering av den allt större mängden resenärer och anpassar befintlig station till ett modernt resecentrum. Genom att bygga om dagens station kan antalet avgångar från Kungsbacka öka samtidigt som den totala kapaciteten på Västkustbanan ökar vilket både tillåter fler tåg och mer punktlig trafik.
ÅVS Varberg-Göteborg har pekat ut befintligt stationsområde som en av flera möjliga lokaliseringar av ett nytt resecentrum. Den slutliga utformningen och lokaliseringen av stationsområdet kommer att studeras närmare i det fortsatta arbetet, i samverkan med kommunen och andra berörda parter. Om, hur och i vilken omfattning detta område kan påverkas kommer fortsatta utredningar utvisa.
Studien har även beräknat effekterna av en utökning från två till fyra spår mellan Kungsbacka C och Kungsbacka-Hede. Detta för att ytterligare utöka kapaciteten på Västkustbanan.
Förbigångsspår
I studien ingår även utredning av ett nytt förbigångsspår för att hantera långa tåg med lägre hastigheter. En lösning som möjliggör förbigång av snabba tåg och minskar störningar i tågtrafiken.
Frågor och svar om stråket