händer som håller i en grön planta

JBS Kompetensförsörjning

Satsningarna inom järnväg har aldrig varit större och för att kunna möta detta kommer hela järnvägsbranschen att behöva många nya medarbetare de kommande åren.

2017 blev Kompetensförsörjning ett prioriterat initiativ inom JBS och i samverkan har vi sedan dess genomfört en rad olika satsningar inom våra två fokusområden: utbildning och attraktivitet.

Arbetet i initiativet är utåtriktat med fokus på operativt arbete i syfte att skapa förutsättningar för att järnvägsbranschen ska få tillgång till medarbetare med rätt kompetens. Vi tar avstamp i en gemensam årsplan,  och genomför arbetet i mindre arbetsgrupper. Inom JBS Kompetensförsörjning ingår representanter från Byggföretagen, Green Cargo, Region Skåne, Tågföretagen, SJ, FSJ, MTR och Trafikverket.

Järnvägsjobb.se 

Som nav för vårt utåtriktade arbete finns järnvägsjobb.se, men vi finns självklart också på sociala medier. Gå gärna in på järnvägsjobb.se för att läsa mer om vad som händer i branschen och för att se alla lediga jobb inom branschen.

2019 fick Trafikverket ett regeringsuppdrag som handlade om att vidta olika åtgärder för att avhjälpa brister i den långsiktiga kompetensförsörjningen inom Järnvägsbranschen.  Två av dessa åtgärder har drivits i nära samarbete med JBS kompetensförsörjning och övriga branschen. Det handlar om en pågående utredning om bildandet av ett Järnvägscollege samt ett arbete för att ta fram ett gemensamt arbetsgivarerbjudande för järnvägsbranschen.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar kring JBS Kompetensförsörjning och de aktiviteter som drivs är du välkommen att höra av dig via kontaktformuläret högst upp på sidan.