Enligt det övergripande transportpolitiska målet ska transportpolitiken styra mot en samhällsekonomiskt effektiv transportförsörjning. Politiska beslut bör därför föregås av en analys där samhällsnyttor vägs mot samhällskostnader i termer av effekter på tillgänglighet, miljö, hälsa, trafiksäkerhet samt kostnader för trafikanter och det offentliga. Styrningen av transportsystemet innefattar både beslut om dess utformning, utveckling och användning. Transportsystemets utformning och utveckling styrs i hög grad av trafikanternas preferenser, ekonomisk utveckling, investeringar i ny kapacitet, drift och underhåll samt den offentliga sektorns tillhandahållande av kollektivtrafik och lagstiftning. För att styra användningen av transportsystemet – de resor och transporter som utförs – krävs styrmedel som regler, skatter, avgifter, hastighetsgränser, trafikledning och kapacitetstilldelning.
Transportekonomi är det forskningsområde som studerar utformning, utveckling och användning av transportsystemet i syfte att öka dess resurseffektivitet. För att kunna bedöma åtgärders och åtgärdspakets kostnadseffektivitet och fördelningseffekter är det viktigt att i transportekonomiska analyser först beskriva, mäta, prognosera och analysera effekterna av olika åtgärder för att sedan värdera och sammanfatta dessa effekter. Viktiga delområden i forskningsfältet är trafikprognoser, effektanalys, ekonomisk värdering samt samhällsekonomiska analyser och kalkylprinciper.
Inom området finns en bred och internationellt etablerad bas av teori, databaser, metoder, modeller och resultat. Samtidigt som detta ger ett stadigt fundament att utgå från finns betydande forsknings- och utvecklingsbehov. Behovet finns inom hela kedjan, från grundläggande teori- och metodutveckling till tillämpade analyser av specifika policyfrågor och åtgärder. Sammantaget syftar analyserna till att ta fram underlag för beslut på olika nivåer – från politiska inriktningsbeslut till åtgärdsval. Rätt använda bidrar dessa underlag till välgrundade beslut och i förlängningen en god hushållning av samhällets resurser.
Samhällsekonomisk metodik är väletablerat vid analyser av infrastrukturinvesteringar. Under senare tid har även allt mer fokus lagts på analys av styrmedel för att åstadkomma ett effektivare utnyttjande av den befintliga infrastrukturen. Inte minst klimatfrågan och andra hållbarhetsproblem kräver analys av många andra typer av åtgärder än traditionell fysisk infrastruktur. Vidare finns stora behov av metoder för övergripande analyser i tidiga skeden, hantering av svårvärderade effekter samt fördelningsanalyser.
Forskningsprogrammet Transportekonomi utlyser nu medel för att finansiera forskning som utvecklar metoder, modeller och underlag för samhällsekonomiska analyser och trafikprognoser inom hela transportområdet. Forskningen ska bidra till att öka kunskapen om det svenska transportsystemet och hur det bör utvecklas i en föränderlig värld. Mer forskning behövs för att ta fram morgondagens beslutsstöd och skapa förutsättningar för att omställningen till ett hållbart samhälle sker kostnadseffektivt. Utlysningen vänder sig främst till forskare vid svenska lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag. Även forskare vid företag och organisationer med forskningsanknytning kan vara en del av en ansökan. Huvudsökande ska vara disputerad inom relevant disciplin eller ha dokumenterad forskningserfarenhet samt vara verksam vid ett svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag.
Medel för doktorander kan sökas. Medel beviljas för max 3 år.