Anmäl höga objekt och byggnader som kan utgöra fara för luftfart
Höga byggnader, master och vindkraftverk samt tillfälligt uppsatta byggkranar och mätmaster kan genom sin höjd påverka luftfarten negativt. Idag finns det brister i efterlevnaden av kraven på flyghinderanmälan respektive flyghinderanalys.
Dessa hinder kan orsaka störningar som slår ut tekniska system men kan också utgöra en flygsäkerhetsrisk.
Detta ska anmälas
Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnadsarbeten ska minst fyra veckor innan arbetena påbörjas göra en flyghinderanmälan till Försvarsmakten, i enlighet med luftfartslagen (2010:500). Om en flyghinderanmälan till Försvarsmakten inte görs innebär det ökade risker för såväl liv som egendom.
I ett ännu tidigare skede finns ytterligare moment som ska genomföras, t ex flyghinderanalys och hinderremiss hos Luftfartsverket, Försvarsmakten och berörda flygplatser. Detta bör göras innan bygglov söks för att undvika förgävesplanering.
Detta räknas som flyghinder
Byggnader eller anläggningar vars sammanlagda höjd kommer att överstiga 45 meter i tätbebyggt område eller 20 meter utanför tätbebyggt område. Exempel på anläggningar är höga byggnader, master och vindkraftverk. Även tillfälligt uppförda hinder som byggkranar och mätmaster ska anmälas.
Kvalitetssäkring pågår till och med 2026
Under perioden 2019 till och med 2026 genomför Luftfartsverket ett arbete för att kvalitetssäkra data gällande höga objekt som utgör hinder för luftfarten.
Informationen har tagits fram i samarbete mellan Trafikverket, Luftfartsverket, Transportstyrelsen, Försvarsmakten och Sveriges kommuner och regioner (SKR).