Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi ställer klimatkrav vid bygge av vägar och järnvägar

För att minska utsläppen i våra byggprojekt ställer vi långtgående klimatkrav i våra entreprenader. Ett forum för att följa upp arbetet är konferensen Klimatkrav och klimatkalkyl. Nu kan du se en inspelning av den.

För att bidra till Parisavtalets mål behöver vi minska utsläppen i vår bygg- och underhållsverksamhet. Målet är att nå en klimatneutral infrastruktur till år 2040 genom att arbeta med delmål och en ökande ambitionsnivå för varje år.

Sven Hunhammar och Susanna Toller, Programledare för konferensen Klimatkrav och klimatkalkyl. 

Med kraven minskar vi klimatpåverkan från både material och byggmetoder. Utsläppen från arbetsfordon reduceras genom att fossilfria/förnybara drivmedel eller eldrift används i entreprenaderna.

Goda exempel inom cirkulärt byggande

Återvinning och återanvändning är viktiga verktyg för att minska klimatpåverkan. Trafikverksprojektet Fyrspåret Malmö–Lund presenterade sitt hållbarhetsarbete där de verkligen lyckats integrera cirkularitet, hållbarhet och minskade kostnader.

Ett annat gott exempel är återvinningen av bitumen i asfalt som kraftigt minskar klimatpåverkan, säger Sven Hunhammar, miljödirektör, och programledare för den direktsända konferensen tillsammans med Susanna Toller, nationell samordnare klimat infrastruktur.