Trafikverket vill gärna ha en tidig dialog med kommunen vid detaljplanering. Det skapar förutsättningar för samsyn om övergripande frågor, vilket in sin tur kan underlätta den följande planeringen. I efterföljande samråd behöver Trafikverket då enbart diskutera frågor på detaljnivå. Vid samråd och granskning lämnar Trafikverket skriftliga synpunkter på kommunens plan. Synpunkterna från Trafikverket till länsstyrelsen kan exempelvis gälla riksintressen, mellankommunala intressen och hälsa och säkerhet. Trafikverket tar gärna del av antagandebesluten och de antagna planhandlingarna i de fall Trafikverket deltagit i processen.
I detaljplaneringen finns möjligheterna att styra tätheten i området och bostädernas läge. Vid detaljplanering av bostäder och verksamheter påverkar lokaliseringen tillgängligheten till service, skolor med mera och därmed transportefterfrågan, trafikarbete, trafiksäkerhet, miljöstörningar och så vidare. Det handlar om att skapa miljöer och vardagssituationer där det känns enkelt och självklart att gå, cykla och åka kollektivt. Det är även viktigt att tänka på grönytor för såväl rekreation som klimatanpassning. Faktorer i detaljplaneringen som påverkar bilberoendet är utformningen av cykelparkering intill bostaden, vägen till och från hållplatser, möjligheten till enkla och snabba byten mellan buss, tåg och cykel i knutpunkter samt antalet parkeringsplatser. Vid planering av handelsområden får man ett mer hållbart resande om man ser till att gång- och cykel- vägar, cykelparkeringar och hållplatser ligger närmare entréer än vad bilparkeringar gör.
Avtal – om det krävs åtgärder i en statlig anläggning
Många detaljplaner påverkar och påverkas av statliga anläggningar som Trafikverket ansvarar för. Det kan röra sig om den trafik som detaljplanen beräknas alstra, eller buller från befintlig statlig väg eller järnväg. Denna påverkan, i båda riktningar, kan kräva åtgärder i eller vid statens anläggningar, för att en detaljplan ska kunna genomföras.
Om det krävs åtgärder i en statlig anläggning ska kommunen och Trafikverket träffa ett avtal om hur åtgärderna ska hanteras. Genom att ta kontakt med Trafikverket redan i inledningen av detaljplanearbetet kan kommunen få kunskap om förutsättningarna för det fortsatta planarbetet. Det handlar exempelvis om vad kommunen behöver utreda när det gäller påverkan på, eller påverkan av, statlig väg eller järnväg. Kommunen kan också få råd om vad som kan göras för att minska påverkan.
Under "Läs mer" här nedan finns en informationsbroschyr med råd vid kommunal detaljplanering när statlig anläggning kan påverkas.