Friledning
En friledning ska vara framdragen på betryggande avstånd från upplag med brännbart material och områden med explosionsrisk, enligt 6 kap 10 § i ELSÄK-FS 2008. De allmänna råden till föreskrifterna anger att det är tillräckligt med ett minsta avstånd på 15 meter mellan kontaktledning och riskområde för explosiv atmosfär.
Klassning och beskrivning av sådana riskområden ska göras enligt SRVFS 2004:7 om det rör sig om brandfarlig gas eller ångor från brandfarlig vätska eller enligt AFS 2003:3 om riskområden uppkommer genom andra orsaker, till exempel brännbart damm. Riskkällor som ger upphov till riskområde är till exempel påfyllningar och avluftningsledningar för bensin och E85 vid bensinstationer. Även cisterner där brandfarlig gas eller brandfarlig vätska hanteras vid temperaturer över sin flampunkt ger upphov till riskområden. Ett avstånd på minst 50 meter mellan en kontaktledning och ett förråd med explosiva varor är tillräckligt, enligt de allmänna råden till ELSÄK- FS 2008:1.
Bensinstation
Det är placeringen av påfyllnings- och avtappningsanordningar från cisternerna under mark som är dimensionerande för avståndet till järnväg. En klassningsplan för bensinstationen bör begäras in för bedömning av riskområdet. Mer information finns i MSB:s handbok Hantering av brandfarliga gaser och vätskor på bensinstationer. Förutom klassade områden behöver man beakta placering av cisterner för brandfarlig vätska klass 1.
Cistern med brandfarlig vätska
Trafikverket rekommenderar att cisterner med brandfarlig vätska som ska placeras nära en järnväg anläggs under jord för att minska skaderisken vid en olycka. Om en vätskefylld cistern ovan jord läcker kan vätskan antändas vid gnistbildning på järnvägen.
Tryckkärl
Tryckbärande anordningar är tryckkärl och rörledningar med övertryck. Gasolcisterner och gasflaskor är exempel på tryckbärande anordningar. För brandfarlig gas i lösa behållare ska SÄIFS 1998:7 följas. Mer information finns i Gasföreningens Anvisning för utförande av mindre gasolanläggningar (MGA).
Rörledningar för petroleumprodukter
Ledningar för petroleumprodukter förekommer oftast i närheten av raffinaderier, hamnar och industrier. Olika problem kan uppstå beroende på vilken typ av produkt det är som korsar järnvägs- anläggningen. Vid passage över järnvägsanläggningen är det viktigt att det finns "droppskydd" eller ett mekaniskt skydd, helt frikopplat från rörledningen, som skydd mot att rörledningen faller ned på järnvägsanläggningen och orsakar skador på denna.
Naturgasledning
En naturgasledning över 4 bar som placeras parallellt med järnvägen ska följa MSBFS 2009:7. Detta gäller även för rensdonsstationer, linje- ventilstationer och reglerstationer. Minsta avståndet mellan järnvägen och respektive del på naturgasledning är reglerade i MSBFS 2009:7. Naturgasledningar under 4 bar ska följa Energigasnormen 2007 (EGN). Vid korsning med järnvägen krävs att ledningskorsningsavtal upprättas med Trafikverket. Ansökningsformulär, checklista samt berörda föreskrifter och standarder inom området finns på Trafikverkets webbplats.
Stora kemikaliehanterande verksamheter
Stora och för omgivningen farliga kemikaliehanterande verksamheter som omfattas av lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, så kallade Seveso- verksamheter, ska särskilt beaktas vid planering intill järnvägsinfrastruktur. En särskild bedömning av den berörda tillsynsmyndigheten, det vill säga kommunen eller länsstyrelsen, behöver göras för att upprätthålla lämpliga avstånd mellan dessa verksamheter och större transportinfrastruktur.