Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi har sett över våra riksintressen

Trafikverkets riksintressen handlar om infrastrukturens funktion utifrån ett nationellt perspektiv och är ett stöd vid prioriteringar i samhällsplaneringen. Nu har Stefan Engdahl, planeringsdirektör, fattat beslut om våra uppdaterade riksintressen.

Vi ser löpande över våra riksintressen. Vårt mål har varit att ta fram ett aktuellt underlag nationellt av bra kvalitet som ska fungera som planeringsunderlag för samhällsutveckling och fysisk planering,

Ett riksintresse är ett område, en land- eller vattenyta, som pekats ut för att det är av nationellt intresse. Det kan till exempel handla om områden som har stora natur- eller kulturvärden eller som i Trafikverkets fall, är viktiga för kommunikationer. Alla transportområdens funktioner omfattas; väg, järnväg, sjöfart och luftfart.

Ett stöd när det behöver göras prioriteringar

Vi och andra samhällsaktörer använder riksintressen i samhällsplaneringen, som ett stöd när det behöver göras avvägningar och prioriteringar utifrån ett nationellt perspektiv. Samhället ska hushålla med sina resurser och i det arbetet är riksintressen ett strategiskt underlag.

Riksintresset är inte ett underlag för underhåll- eller investeringsplaner. Utpekandet av riksintressen har ingen koppling till ägande eller ansvar för förvaltning av respektive objekt. Det har inte heller någon koppling till finansiering av infrastrukturen.

Huvuddelen av förändringarna av våra riksintressen beror på att Trafikverkets kriterier för riksintresse är förändrade sedan den senaste översynen. Det handlar främst om ett större fokus på anläggningarnas funktion ur ett nationellt perspektiv. Det handlar också om och att vi inte längre gör riksintresseanspråk för allt för stora områden för framtida anläggningar eller för framtida anläggningar utan markanspråk.

Kommunikationsanläggningar kan vara av stor vikt utan att vara ett riksintresse

Kommunikationsanläggningar* kan vara av stor lokal eller regional betydelse utan att vara ett riksintresse. Transportsystemet som helhet bildar ett system som har betydelse för medborgare, näringsliv och samhälle. Det är kommunikationsanläggningens funktion i det nationella systemet som avgör om de är av riksintresse.

*Med kommunikationsanläggningar menar vi i huvudsak vägar, järnvägar, flygplatser, hamnar med mera. Även stödjande anläggningar som kommunikationsutrustning för till exempel luftfart kan omfattas.

Fakta

  • Trafikverkets uppdrag

Trafikverket är en av flera myndigheter med uppdrag att peka ut markområden av riksintresse enligt miljöbalken 3 kapitlet. Syftet med vårt uppdrag är att staten vill värna ett antal områden som är av nationell betydelse, framförallt vid fysisk planering enligt plan- och bygglagen .