Beräkningssättet i verktyget Klimatkalkyl följer det som standarden anger. Klimatkalkyl är dock mer avgränsad – vi beaktar endast klimat och energi i nuläget. Därför gör vi inte heller anspråk på att kalla klimatdeklarationen för en EPD.
Drift och underhåll ingår bara i begränsad omfattning eftersom drift och underhåll följer med som en schablon. Det är en brist, men det är fullt tillåtet enligt EN 15804 (se avsnitt 5.2 i standarden). Vi har valt det rapporteringsformat som vårt syfte kräver, och kommer att utveckla stöd i kommande versioner, för att inkludera drift och underhåll.
Att beräkningarna är konsekventa, att underlagsdata är desamma och att projektspecifika data kan verifieras, ser vi som nyckelfaktorer för användning som verifikat i offentlig upphandling. Vi menar att vi uppnår detta genom att använda Klimatkalkyl.
När det gäller ingående emissionsfaktorer är vår långsiktiga ambition att de ska vara baserade på ett konservativt och representativt genomsnitt från genomförda och verifierade EPD:er. I många fall saknar vi dock fortfarande underlag för detta, och bakgrundsdata behöver hämtas ur databaser och från olika källor (precis som i de flesta livscykelanalyser och EPD:er).
Tillvägagångssättet är inte unikt för Klimatkalkyl utan är ett generellt problem. Vi ser kontinuerligt över de emissionsfaktorer som används i Klimatkalkyl som bakgrundsdata, med fokus på de faktorer som har en betydande påverkan i flera projekt. Vi är även särskilt observanta på tillämpning av allokeringsregler i de fall där tolkningen av EN 15804 kan variera mellan olika programoperatörer.