Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafiksäkerhetsbehörighet på järnväg

Här hittar du Trafikverkets utbildningar för trafiksäkerhetsbehörighet på järnväg. Trafikverket ställer högre krav på personal som tjänstgör i de här funktionerna eftersom det förekommer arbetsuppgifter som är direkt trafiksäkerhetspåverkande.

Mer detaljerad information finns i TDOK 2014:0230, se länk nedan.

Särskild utbildning krävs för personal i respektive funktion som ska tjänstgöra i områden med trafikeringssystem ERTMS, nivå 1, 2 eller 3, R eller F.

Tillsyningsman A-, L- och E-skydd, vägvakt och tillsyningsman S-skydd

Behörigheten gäller för den som planerar och begär A-, L-, och E-skydd och som ansvarar för och upprätthåller skyddet för detsamma. Stämmer av förplanerade trafikverksamheter, slutför planeringen och direktplanerar trafikverksamheter.

Behörigheten som vägvakt vid plankorsning innebär att genomföra säkerhetsåtgärder i vägskyddsanläggning när anläggning är ur drift och vid dessa tillfällen leda vägtrafik över spår.

Den som har signalteknisk grundutbildning är efter utbildning till Tillsyningsman A-, L- och E-skydd  även behörig att vara tillsyningsman S-skydd.

Trafikverkets utbildning: BASÄTSM eller motsvarande.

Tillsyningsman spärrfärd

Behörigheten gäller den som planerar och begär spärrfärder och ansvarar för trafiksäkerhetsåtgärderna.

Trafikverkets utbildning: BASÄFÄRD, BASÄFÄRD TSM eller motsvarande.

Förare spärrfärd

Behörigheten gäller den som svarar för spärrfärdssättets framförande när drivfordonet går främst i färdriktningen.

Trafikverkets utbildning: BASÄFÄRD, aktuell fordonsutbildning eller motsvarande

Tillsyningsman växling

Behörigheten gäller den som planerar och genomför trafiksäkerhetsåtgärder i samband med växling. Behörigheten kan delas upp så att den endast gäller för sidospår, eller för både huvudspår och sidospår.

Trafikverkets utbildning: För att vara tillsyningsman växling ska behörighet Tillsyningsman spärrfärr innehas eller motsvarande.

Huvudtillsyningsman

Behörigheten gäller för den som planerar, leder och kontinuerligt övervakar skydd och fordonsrörelser vid D-skydd.

Trafikverket utbildning: BASÄHTSM eller motsvarande.