Fossil-Free Freight Challenge 2023
Har du och ditt team det bästa innovationsförslaget för att nå ett fossilfritt godstransportsystem genom att göra det mer effektivt? Då ska ni ta chansen och skicka in ert bidrag redan idag!
Trafikverket satsar stort inom godsområdet för att skapa långsiktighet i omställningen till fossilfrihet genom forskning och innovation. Triple F är Trafikverkets forskning- och innovationssatsning med syfte att bidra till det svenska godstransportsystemets omställning till fossilfrihet.
Genom Triple F:s innovationstävling Fossil-Free Freight Challenge 2023 vill vi stimulera till de bästa innovationerna för att nå ett fossilfritt godstransportsystem. Nu söker vi tävlingslag som har idéer om hur vi kan nå ett fossilfritt godstransportsystem genom att göra det mer effektivt.
TripleF erbjuder fem nominerade bidrag:
- 100 000 kr i ekonomiskt bidrag
- professionell coaching
- inflytelserikt nätverk.
Innovationstävlingen är öppen att ta emot tävlingsbidrag mellan november 2022 till och med februari 2023. Tävlingsbidragen skall adressera det övergripande fokuset; Ett Transporteffektivt Samhälle och något eller flera av dessa tre utmaningar:
-
Charlott Andersson, projektledare för TripleF på Trafikverket.
- Affärslösningar för ökad fyllnadsgrad.
- Ökade incitament för delning av data för snabbare digitalisering i godstransportsektorn.
− För att klara omställningen mot fossilfrihet inom godsområdet krävs omfattande utveckling, verifiering och demonstration av nya lösningar, samt forskning efter ny relevant kunskap. Arbetet inom TripleF är viktigt och med Fossil-Free Freight Challenge 2023 hoppas vi på flera kreativa förslag för hur vi kan utveckla hållbara och effektiva godstransporter, menar Charlott Andersson, projektledare för TripleF i Trafikverket.
Se nyhetens länkar för mer information om tävlingen.
Triple F – Nationell samlingsplats för forskning och utveckling
Trafikverket har tilldelat ett brett konsortium, Triple F (Fossil Free Freight), avtal om en forsknings- och innovationsplattform för fossilfrihet i godstransportsystemet. Akademi, institut, näringsliv och offentliga samhällsaktörer är engagerade i en rad projekt fram till programmets avslut 2030. Plattformen drivs av Lindholmen Science Park tillsammans med VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och RISE (Research Institutes of Sweden).
Förväntat resultat är gränsöverskridande samarbete och kunskapsuppbyggnad som bidrar till att minska godstransporternas koldioxidutsläpp enligt uppsatta mål.