Denna nyhet är äldre än 6 månader

Handlingsplan med tolv aktiviteter för förbättrad säkerhet vid arbeten på väg

Trafikverket har på uppdrag av regeringen tagit fram en handlingsplan för förbättrad säkerhet vid arbeten på väg. Handlingsplanen omfattar tolv aktiviteter som ska genomföras senast 2025.

Regeringen gav i mars 2022 Trafikverket i uppdrag att ta fram och genomföra en handlingsplan för stärkt säkerhet på väg.

Handlingsplanen ska åtgärda brister presenterade i ett tidigare regeringsuppdrag genomfört av Transportstyrelsen 2020 samt säkra hastighetsefterlevnad i anslutning till platser där det pågår arbeten. Trafikverket ska också presentera åtgärder för stärkt arbetsmiljö vid arbeten som uppstår av oförutsedda händelser i vägtrafiken, så som bärgning, fordonsservice och trafikolyckor.

Arbetet har resulterat i en handlingsplan innehållande tolv aktiviteter för planerade arbeten och oförutsedda händelser.

För ökad säkerhet vid planerade vägarbeten fokuserar handlingsplan på att åtgärda till exempel regelverk och arbetssätt för hantering av passerande fordonstrafik. Dessa åtgärder nödvändiga för att ge trafikanten rimliga förutsättningar att göra rätt och i förlängningen uppnå en bättre hastighetsefterlevnad vid passage av ett vägarbete.

Handlingsplanen utvecklar även Trafikverkets förmåga att säkerställa att beslut följs och att synliggöra betydelsen av arbete på väg för såväl trafikanter som Trafikverkets egen och upphandlad personal.

För oförutsedda händelser är samordning mellan myndigheter och andra aktörer central. Uppdraget visar på vikten av ett gemensamt arbete och mål för att peka ut ansvar och driva utveckling som en helhet när det gäller oförutsedda händelser på väg. Trafikverket bedömer att detta saknas och föreslår ett nytt myndighetsövergripande regeringsuppdrag med fokus på oförutsedda händelser.

Under arbetets gång har Trafikverket tagit in synpunkter från berörda myndigheter, arbetsmarknadens parter och andra branschföreträdare.

Handlingsplanen slutredovisades till regeringskansliet den 31 december 2022 och arbetet med att utveckla säkerheten inom arbete på väg är redan påbörjat. Inom ramen för regeringsuppdraget får detta nu ett stärkt fokus då aktiviteterna i handlingsplanen ska vara genomförda senast 2025. Du kan ta del av rapporten i sin helhet via länk nedan.