Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sektorsansvar för beredskapssektorn Transporter

Från den 1 oktober 2022 är Trafikverket sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Transporter. Det innebär ett tydligt ansvar i att driva på och stärka samordningen i beredskapssektorn.

Lennart Andersson som är regional direktör för Trafikverket i Syd och leder uppdraget i Trafikverket.
Lennart Andersson, regional direktör för Trafikverket i Syd och leder uppdraget i Trafikverket.  

Uppdraget att vara sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Transporter gavs i maj 2022, när regeringen presenterade myndighetsreformen för civilt försvar och krisberedskap. Då fick Trafikverket som en av 10 myndigheter i uppdrag att vara beredskapssektorsansvarig myndighet inom sitt område.

Bred samverkan och samordning med tydlighet i ansvar och roller

De nya sektorsansvaret ska bidra till att transportområdets förmåga vid fredstida krissituationer och höjd beredskap stärks. Sektorsansvaret ger Trafikverket ett tydligt ansvar att leda och samordna beredskapssektorn i arbetet.

– Vi kommer att arbeta för en bred samverkan, på regional och nationell nivå, och för att tydliggöra ansvar och roller. Privata och statliga aktörer kommer att bli involverade i arbetet. Det är vi tillsammans som ska arbeta för att stärka transportområdets förmåga vid både fredstida krissituationer och höjd beredskap, säger Lennart Andersson som är regional direktör för Trafikverket i Syd och leder uppdraget i Trafikverket.

I beredskapssektorn Transporter ingår transportmyndigheterna Luftfartsverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen.