Denna nyhet är äldre än 6 månader

Se klimatkonferensen Grönt ljus 2030 i efterhand

I fyra år har vi arrangerat konferensen som visar hur det går för transportsektorn att minska utsläppen med 70 procent till 2030. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

För att minska utsläppen krävs elektrifiering, förnybara drivmedel och minskad trafik. Årets tema var transporteffektivitet och minskad trafik.

– På konferensen slog vi ett slag för att skilja på begreppen transporteffektivitet och minskad trafik. Kortfattat är transporteffektivitet nyttan tillgänglighet per insatt resurs som trafikarbete. Minskad trafik är minskad trafik. Med det synsättet ska Trafikverket bidra till ökad transporteffektivitet, men saknar mandat och verktyg för att minska trafiken, säger Sven Hunhammar som var en av programledarna.

Frågan är aktuell och både Klimaträttsutredningen som tar upp ett transporteffektivt samhälle och Trafikanalys som skrivit underlag till regeringens klimathandlingsplan deltog. I övrigt gavs goda exempel från kommuner, överflyttning av gods till järnväg och effektiviseringspotentialen med tyngre lastbilar.

Hur går det för klimatmålet?

Det hänger framför allt på hur andelen förnybara drivmedel utvecklas och det avgörs med reduktionsplikten. År 2021 var andelen förnybart 25 procent vilket är all-time high. Och nu är nästan hälften av alla nya bilar laddbara.