Denna nyhet är äldre än 6 månader

Håll Nollans säkerhetspush – tillsammans för tryggare byggen

Den 20 september klockan 13 krokade vi arm tillsammans med branschen i Håll Nollans säkerhetspush – en manifestation för att åskådliggöra att samarbete har en avgörande betydelse för att skapa en olycksfri bygg- och anläggningsbransch.

Trafikverkets projekt inom väg, järnväg och sjöfart stannade upp och uppmärksammade hur goda relationer bidrar till en säkrare arbetsplats. Genom film, tal och en gemensam aktivitet inspireras vi till att fortsätta samarbeta för att arbetsmiljön alltid ska vara i fokus. Alla på våra bygg- och anläggningsarbetsplatser ska komma hem oskadda efter varje arbetsdag.

Vikten av en god arbetsmiljö

Medarbetare runt bord i en bod.
Projekt gång- och cykelväg Vik-Frönäset, nära Åre, deltog i säkerhetspushen. 

Arbetsmiljön är väldigt viktig. Bygg- och anläggningsbranschen är den mest olycksdrabbade branschen och vi som byggherre behöver göra allt vi kan för att förbättra arbetsmiljön i våra bygg- och anläggningsprojekt. Samarbete med våra leverantörer är avgörande för en säkrare byggarbetsmiljö.

Vår uppgift som beställare är att följa upp och jobba för att entreprenören tar sitt ansvar för byggarbetsmiljön. Att vara proaktiva och medvetna om vikten av en säker arbetsmiljö bidrar till att vi kan undvika olyckor. Att planera och tänka igenom vad man ska göra, och hur, bidrar till en säker arbetsplats.  Om något händer är det viktigt att vi lär oss av det och blir bättre. För att kunna göra det gäller det att analysera och faktiskt använda det som vi rapporterar.

Vi bär alla ett ansvar för säkerheten

Projekt Tingstadstunneln uppmärksammade säkerhetspushen. 

Säkerheten finns högt på vår agenda och för att utveckla vår säkerhetskultur behöver vi alla – medarbetare såväl som chefer, beställare såväl som leverantörer – känna oss ansvariga. När våra tankar, perspektiv och erfarenheter möts, blir det del av vårt gemensamma säkerhetskulturarbete. Allas insatser behövs i allt ifrån planering till genomförande. Det är viktigt att vi hela tiden har med oss det perspektivet när vi sätter agendor, utför arbete och i utvärderingar så att vi tar med oss lärdomar in i nästa situation och därmed ökar säkerheten.

Vi behöver alla prata om säkerhet men också visa i handling att säkerheten kommer först. Forskningen visar dessutom att goda relationer och en aktiv dialog är viktiga för att bygga en säker arbetsplats. Goda relationer bygger en kultur där det är lätt att lyfta olika frågor och bidrar i långa loppet till ett mer aktivt lärande.