Denna nyhet är äldre än 6 månader

Förnyad affärsstrategi för entreprenader och tekniska konsulter

Trafikverket fortsätter att utveckla den sedan tidigare etablerade affärsstrategin med fokus på tekniska konsulttjänster inom planering och projektering samt entreprenadarbeten. Till delar har vi förnyat strategin och behållit vissa delar.

– Vi har utgått från de effekter som Trafikverket vill uppnå samt beskrivit vilken inriktning affärerna bör ha för att lyckas, berättar Niklas Aldin, på Trafikverkets inköpsverksamhet. Vi har tydliggjort betydelsen av affären i alla skeden ända fram till uppföljning.

Fokus på marknadsutveckling

Den nya affärsstrategin sätter fokus på marknadsutveckling genom ytterligare dialog med leverantörsmarknaden. Affären ska skapa rätt förutsättningar och drivkrafter för leverantören att tillsammans med beställaren leverera mot Trafikverkets mål. Ambitionen är att marknadsdialog ska påbörjas så tidigt som möjligt, och att marknadsutveckling blir ett mål i sig.

– Vi har beskrivit och förklarat riktningen för affärerna med ambitionen att fokusera på vad Trafikverket vill uppnå som helhet, berättar Niklas. Exempelvis vill vi kunna nå kostnadseffektivitet, innovation och även klara av hållbarhetsutmaningar med hjälp av våra affärer, tillsammans med leverantörsmarknaden.

Inte bara upphandla på pris

Trafikverket kommer i större utsträckning utvärdera upphandlingar baserat på genomtänkta mervärden för att utöver grundkraven nå Trafikverkets mål, alltså inte bara upphandla på pris. Vi kommer också i högre grad använda dialogbaserade upphandlingsförfaranden så som förhandlat förfarande. Exempel på ytterligare fokusområden är balanserad och medveten riskfördelning, samt breddad leverantörsmarknad. Ett större fokus kommer läggas på uppföljning av det som är upphandlat.

Affärsformerna för typentreprenader och typuppdrag är i stora drag intakta, nedan finns några exempel på ändringar.

  • För entreprenader och uppdrag där det finns ett identifierat behov av innovation eller annan nytta har vi tydliggjort vad som kan användas för att skapa drivkrafter mot detta.
  • Vi möjliggör även innovation eller annan nytta i utförandeentreprenader.
  • För standarduppdrag med hög osäkerhet har vi justerat ersättningsformerna som nu kan vara rörligt och/eller fast arvode (tidigare ”och”), alltså öppnat upp för fler uppdrag med endast rörligt arvode.