Denna nyhet är äldre än 6 månader

Grunddata inom transportsystemet ger nytta

Genom att dela grunddata mellan myndigheter och inom transportsystemet skapar vi samhällsekonomiska vinster och ett utvecklat transportsystem. Ta del av en ny rapport.

Trafikverket har tillsammans med Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Trafikanalys och Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) presenterat en förstudierapport och en väg framåt till flera standardiserade datamängder.

I samverkansuppdraget har vi undersökt om det finns ett behov och nytta av standardiserade offentliga datamängder i transportsystemet. Den 1 mars lämnade vi en förstudie till Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Arbetet har utförts inom ramen för Ena – Sveriges digitala infrastruktur, där grunddata inom transportsystemet är en viktig del.

Det finns samhällsekonomiska nyttor

Inom ramen för Ena har vi i uppdraget gjort en nyttoanalys. Vi har frågat användare, offentliga aktörer, om deras behov av data kopplat till transportsystemet. Vi har också undersökt om det finns samhällsekonomiska nyttor, genom dokumentstudier. Dessa nytto- och omvärldsanalyser visar att det finns ett stort behov av nya och utvecklade datamängder inom transportsystemet.

Porträtt Petter Åsman
Petter Åsman 

– Utifrån transportsystemets omfattning har endast kvalitativa nyttor kunnat beskrivas. De nyttor som lyfts fram på kortare sikt inom offentlig förvaltning är bland annat bättre beslutsunderlag, utveckling av nya tjänster inom offentlig förvaltning och tids- och kostnadsbesparingar, säger Petter Åsman, chef för enhet Gods och ITS på Trafikverket samt ordförande i den myndighetssammansatta styrgruppen.

– Ur ett transportssystemsperspektiv ser vi att en grunddatadomän är en förutsättning för att samlat arbeta med offentliga data inom transportsystemet, en förutsättning för att  utveckla transportsystemet och bidra tillnyttor både för offentlig verksamhet men i ännu större utsträckning för de som använder transportsystemet, säger Petter Åsman.

Utgångspunkten i ett längre perspektiv har varit hållbarhet, säkerhet och digitalisering/innovation. Några nyttor är en mer integrerad och effektiv samhällsplanering och att möta behovet att dela grunddata med fler aktörer, i fler ekosystem.

– För ITS-området specifikt sker en snabb utveckling där delade data utgör grunden för nya tjänster. Att då kunna samarbeta mellan olika aktörer på ett strukturerat och standardiserat sätt för hur man gör data tillgänglig är en förutsättning där en grunddatadomän för transport har en viktig roll, säger Petter Åsman.

Grunddatadomän skapar förutsättningar

Inom uppdraget har VTI gjort en omvärldsanalys i form av ett forskningsuppdrag. Omvärldsanalysen lyfter fram att det finns ett stort behov av standardiserade datamängder och ett ökat behov av datamängder generellt, för att utveckla transportsystemet.

En gemensam samordning, styrning och kontaktyta för utveckling rörande transportsystemets informationstillgångar stärker möjligheten att tillgängliggöra standardiserade data inom transportsystemet. Andra förutsättningar som identifierats är bland annat:

  • bättre samverkan mellan myndigheter kring gemensamma informationstillgångar
  • ökad förståelse för, användning och tillgång till grunddata
  • minskat behov av myndighetsspecifika krav och riktlinjer för grunddatahantering, exempelvis informationsmodeller som ofta behöver beskriva data som redan finns beskrivna på annan myndighet
  • tids och kostnadsbesparingar – förenklad hantering – hos såväl datakonsumenter som dataproducenter samt ökad kunskap om data inom transportsystemet
  • för ett utvecklat transportsystem behöver vi ställa gemensamma krav på efterfrågad och kritisk data: krav gällande åtkomlighet, krav på kvalitet, krav på aktualitet.

Vad händer nu, nästa steg

Porträtt Britt-Marie Calles
Britt-Marie Calles 

– Vi har presenterat resultatet och förslag till fortsatt arbete för myndigheternas generaldirektörer som är positiva och ser stora nyttor och möjligheter med en grunddatadomän för transportsystemet, säger Britt-Marie Calles, Trafikverket, uppdragsledare för förstudien.

Förstudien har lämnats till DIGG för beslut om fortsatt arbete och finansiering. Förslaget är att myndigheterna tillsammans fortsätter att utreda utstående frågor innan beslut kan tas om att utveckla en grunddatadomän för transportsystemet.