Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fortsatt hög beredskap i händelse av minskad tillgång på bitumen

Trafikverket vidtar genom ett inriktningsbeslut ett antal åtgärder för en fortsatt hög bevakning av utvecklingen på bitumenmarknaden.

Med anledning av en rad risker som uppstod när en dominerande leverantör hade ekonomiska problem inleddes under 2020 ett internt uppdrag för att säkra tillgången på bitumen. Det övergripande syftet med inriktningsbeslutet är att säkerställa en stabil bitumenmarknad för att fortsatt kunna genomföra samhällsviktiga investeringar och underhållsåtgärder på det statliga vägnätet. 

De viktigaste punkterna från inriktningsbeslutet är:

  • Trafikverket ska fortsatt bevaka marknadssituationen och våra leverantörers beredskapsförmåga genom omvärldsbevakning och marknadsdialoger
  • Samverkan med de nordiska länderna
  • Fördjupad dialog med beläggningsentreprenörer kring arbetssätt för att säkerställa hållbara leveranskedjor för bitumen

Den senaste tiden har beredskapsförmågan förbättrats genom en utökad depåkapacitet och nya leverantörer av bitumen vilket även är positivt ur ett konkurrensperspektiv.

–  Vid en bitumenbrist hos leverantörerna behöver Trafikverket bemöta varför investeringar och underhållsåtgärder på vägarna påverkas eller uteblir. Därför är det mycket viktigt att vi fortsätter bevaka tillgången på bitumen och ha en operativ beredskap, avslutar Jan-Erik Lundmark på Trafikverket.