Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bred praktik för fler medarbetare till anläggningsbranschen

I början av januari 2022 började fyra studenter från Väg-och vattenbyggnadsprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) sin praktik inom Anläggningsforum Syd. Det är första gången som branschen tillsammans erbjuder praktikplatser.

– Syftet med initiativet är att ge praktikanterna en inblick i anläggningsbranschens verksamhet som helhet, det vill säga både beställar-, konsult- och entreprenadsidan, berättar Ebba Ekselius på Trafikverkets Investeringsverksamhet. Vi är en mångfasetterad bransch med plats för många olika inriktningar och intressen och vi behöver gemensamt satsa för att nå framtida medarbetare.

Under cirka sex månader gör studenterna praktik enligt ett 2+2+2-koncept. Praktiken är uppdelad så att man ska få göra sin tid hos både beställare, konsulter och entreprenörer, cirka två månader hos varje part.

De företag som är med i initiativet är Trafikverket, COWI, Norconsult, Sweco, WSP, NCC, PEAB och Skanska. Praktiken erbjöds som en fristående praktik eller som en utökning av kursen ”Ingenjörsinriktad yrkesträning” en 15 poängs kurs. Under den period som studenterna inte är studielånsberättigade betalar företagen avtalsenlig lön till deltagarna.

 porträttbilder på fyra praktikanter
Tarek Dirawi, Ellen Thunstedt, Hajdi Ayoub och Karl Duvander är de fyra första utvalda som genom praktik får prova på olika delar av anläggningsbranschen 

– Vi hoppas givetvis att de som är med ska få en bild av att det är en attraktiv bransch som erbjuds och att man ska vilja fortsätta i den, fortsätter Ebba Ekselius. I juni ska försöket utvärderas när den första omgången är klar. Vi hoppas förstås att detta är något som vi tillsammans ska kunna erbjuda fortsättningsvis och att ännu fler av Anläggningsforums aktörer kommer att delta.

Fakta

Studenterna bjöds in via mejlutskick, informationsskärmar på LTH samt LinkedIn. Totalt kom nio ansökningar in varav fyra valdes ut. Praktiktiden är mellan den 17 januari och 3 juni och uppdelat på tre block, ett hos beställare, ett hos ett konsultföretag samt ett block hos en entreprenör. Varje block varar ca två månader. Praktiken startade med en gemensam kickoff där praktikanter, handledare och chefer från de olika företagen deltog.