Klimatkalkyler och miljövarudeklarationer används för att ställa och verifiera klimatkrav i infrastrukturprojekt.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Digital hantering av EPD:er i Trafikverkets Klimatkalkylverktyg

Klimatkalkyler och miljövarudeklarationer, EPD, används för att ställa och verifiera klimatkrav i infrastrukturprojekt. Trafikverkets klimatkalkylverktyg har nu en ny funktion för digital hantering av godkända EPD:er.

– Det är ett litet steg mot ökad digitalisering och ett nytt sätt att arbeta. Det blir mer effektivt för leverantören, konsulten och projekten. Vi lämnar den manuella hanteringen bakom oss, säger Susanna Toller, sakkunnig livscykelanalys.

Tidigare skickades e-post med bifogade filer som hanterades av Trafikverkets material- och kemikaliegranskningsfunktion som godkänner EPD:erna. De lagrades sedan internt.

Ökad transparens och spårbarhet

Från och med nu sker ansökan, granskning och lagring direkt i Klimatkalkylverktyget, under den nya fliken ”Verifikat”. Det nya arbetssättet förenklar och effektiviserar hanteringen, samt ökar robusthet, transparens och spårbarhet.

Möjligheten att skicka in en EPD för granskning kräver behörigheten ”User” i Klimatkalkylverktyget. Det går inte att skicka in en förfrågan från den öppna versionen av Klimatkalkyl, däremot redovisas godkända EPD:er där.