Denna nyhet är äldre än 6 månader

Godstransportlogistik i en digitaliserad värld – FEDeRATED

I digitaliseringens spår växer en övergripande infrastruktur fram som kräver alltmer och säker data för att hantera godstransporter på ett sätt som är konkurrenskraftigt och hållbart i alla dess aspekter.

EUs forskningsplattform FEDeRATED har som mål att skapa effektiva informationsflöden i transportkorridorer genom att alla parter delar information och samtidigt går från pappershantering till att digitalisera medföljande dokument.

Trafikverkets uppdrag

Trafikverkets uppdrag inom FEDeRATED är att väva samman trafikslag i multimodala systemlösningar för, primärt, sjöfart, väg och järnväg och testa/demonstrera dessa lösningar samt tydliggöra nyttorna för olika intressenter.

Trafikverket med ett flertal svenska partners ska även och parallellt genomföra ett tiotal levande labs/living labs. Levande laboratorium kan beskrivas som ett användarcentrerat, innovationsekosystem där man i samverkan söker lösa komplexa problem som existerar i verkliga, ständigt rörliga, miljöer.

Ett konkret exempel är det levande lab som pågår vid Göta Älv. Det syftar till att skapa ett bättre informationsflöde bland relevanta aktörer. Den övergripande ambitionen är att etablera delning av trafikflödesdata i realtid för att möjliggöra optimering av broöppningar och låsoperationer med hänsyn till de tre primära trafikslagen.

Bild på Jan.
Jan Bergstrand, koordinator för projektet i Trafikverket. 

Från traditionell till datadriven verksamhet

Företag och offentliga myndigheter behöver generellt öka sin förmåga att aktivt nyttja den digitala infrastruktur som växer fram i rasande fart. Det krävs en förflyttning från traditionell, manuell verksamhet till en datadriven verksamhet.

– Alla intressenter utmanas och nya operatörer dyker upp. Data, det nya guldet, tillför ett stort värde i försörjningskedjan men är samtidigt oerhört känsligt för intrång. Företag och offentliga myndigheter måste förhålla sig och agera på det, menar Jan Bergstrand, koordinator för projektet i Trafikverket.

Transport- och logistikmarknaden blir alltmer beroende av ett framtida decentraliserat, säkert, neutralt och öppet nät för informationsteknik. Alla måste kunna ”prata” med alla och dela information i den digitala världen. Då krävs det ett gemensamt språk, gemensamma processer och flöden och gemensamma regler. Dessutom ska informationen vara pålitlig och kunna skyddas från dem som inte ska ha den.

Ny teknik kräver nya spelregler

Bild på Annica.
Annica Roos, Trafikverkets utredningsledare samt expert och sammanhållande av de svenska living labben i FEDeRATED. 

Ny teknik växer fram och möjliggör förbättrad IT-interoperabilitet, det vill säga förmågan hos olika IT-system att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra. Tekniska lösningar möjliggör kommunikation och samverkan mellan system och öppen redovisning av dessa. Speciell teknik (pull-baserad) möjliggör att data blir tillgänglig genom publicering och prenumeration.

– Globalt expanderande datadrivna teknologiplattformar och molntjänster erbjuder en allomfattande, dominerande och sluten arkitekturstrategi. Men, de tillhandahåller inte ett anpassat regelverk som gör det möjligt att begränsa de oönskade effekterna eller som tillåter oss att styra och kontrollera flödet för en säker hantering, menar Annica Roos, Trafikverkets utredningsledare samt expert och sammanhållande av de svenska living labben i FEDeRATED.

Det är bland annat det som FEDeRATED ska råda bot på genom att arbeta fram en arkitektur för hur ett gemensamt europeiskt datautrymme med säkra dataflöden för offentlig förvaltning och företag kan se ut.

 

 

Fakta om FEDeRATED

För tillgodose behovet av en ny säker IT-arkitektur och samtidigt engagera olika intressenter grundades FEDeRATED där målet är att skapa förutsättningar för en pålitlig och driftskompatibel affärs- och administrativ datadelningsinfrastruktur för sömlös, säker, hållbar och kompatibel godstransport och logistik och därmed bidra till den digitala inre marknaden och EU: s Green Deal för transport.

En viktig delleverans är det underlag som projektet ska leverera in till DTLF (Digital Transport and Logistics Forum) som en del i förarbetet till ITS-direktivet. 

Logotyper: FEDeRATED och Europeiska Unionen.