Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverkets första RC6-lok är permanent godkänt för ERTMS-banor

Trafikverket har fjorton RC6-lok som trafikerar ERTMS-banor. Nu har ett första lok fått ett permanent godkännande från EU. Det är en viktig milstolpe för att få Trafikverkets fordon redo för banor med ERTMS.

Bild på lok som trafikerar testbana
Lok på testbana 

Loket i fråga är ett fordon med ombordsystemet Baseline 3.4 från Alstom. Alla loken är utrustade med denna version sedan 2021. De har godkänts i Norge samma år och nu har alltså EU via European Railway Agency, ERA, gjort ett första så kallat typgodkännande. En ansökan är inskickad för att resten av loken ska kunna seriegodkännas och Trafikverket väntar svar före årsskiftet på denna ansökan.

Tolv av loken hyrs ut för nattågen mellan Stockholm och Narvik som bedrivs av Vy Tåg efter vunnen upphandling. De två resterande loken används på ERTMS testbanor som finns mellan Katrineholm och Åby och Mertainen utanför Svappavaara. På testbanorna genomförs tester för att säkra att olika ombordsystem fungerar ihop med marksystem.

Arbetet bedrivs inom avdelningen ERTMS förberedande, enheten Specialprojekt och projektet Fordon. Arbetet sker i samarbete med Fordonsresurser som hanterar fordon som används inom Trafikverkets hela ansvarsområde. De båda organisationerna drar nytta av varandras kompetenser för att underlätta införandet av ERTMS.