Stor uppslutning vid ett andra möte om driftsättningen av ERTMS på Malmbanan
I juni tas ERTMS i bruk vid de första två styrområdena, Gällivare och Linaälv på Malmbanan. För att få till en smidig driftsättning hölls ett andra större informationsmöte med branschen den 30 november i Gällivare.
Deltagarna kom från Trafikverket, tågoperatörer, leverantörer och andra organisationer som använder sig av eller arbetar med Malmbanan. Syftet med mötet var att diskutera de förberedelser som fortsatt behöver göras och de utmaningar som ligger framför oss de närmaste sex månaderna. Mötet inleddes av Anna Malmlund från Trafikverket som är programledare för nord vad gäller ERTMS och hon ramade in dagen. Sedan följde en detaljerad genomgång av de aktiviteter som ligger närmast i tid samt en genomgång av hur driftsättningen kommer att gå till. Erfarenheter från pilotbanorna redovisades också. Mikael Blomhage som arbetar med trafikbestämmelser för järnväg på Trafikverket tog upp ett antal scenarion som handlade om speciella undantag för vissa fordon att ha ERTMS-ombordsystem när de under korta tidsrymder är inne på en ERTMS-utrustad driftplats. Dit hör till exempel tågen som trafikerar Inlandsbanan och ankommer till Gällivare. Ett annat exempel är växellok som drar ut vagnar för lastning och lossning där vagnarna är placerade på en ERTMS-driftplats. I dessa enstaka fall och några till vore det i nuläget orimligt att utrusta loken med ERTMS.
En annan viktig fråga var att de fordon som trafikerar Malmbanan behöver ha ERTMS-ombordsystem som är godkänt för trafik i Sverige och förekommande fall i Norge. Det är en viktig del av förberedelserna som fortfarande behöver lösas ut. Såväl järnvägsföretagen som Trafikverket har aktiviteter för att säkra detta. Frågeställningen kräver också en kontinuerlig uppföljning. Som avslutning fick deltagarna berätta om sina förberedelser för att inspirera andra. Utbildningsfrågorna fick stort fokus i detta skede. Ett gott exempel som lyftes fram kom från Vy Tåg. De planerar att öppna sin interna förarutbildning för externa parter.