Denna nyhet är äldre än 6 månader

Full produktion och viktiga leveranser inför ibruktagning av ERTMS på Malmbanan 2023

Full produktion sker på Malmbanan inför den första ibruktagningen nästa år. Ett antal interna leveranser har skett under försommaren.

Det är en omfattande process att utveckla och föra in ett nytt signalsystem. Trafikverket ställer krav på en produkt som systemleverantörerna utvecklar i ett testlabb. Därefter testas mark- och ombordutrustning på Trafikverkets två testbanor, Katrineholm-Åby och Mertainen utanför Svappavaara. När funktioner och säkerhet är utprovade levereras en Generic Application Safety Case, en så kallad GASC. Systemleverantörerna tar sedan fram en Specifik Application, SA, som hanterar de specifika styrområdenas och driftplatsernas unika förutsättningar.

Ett antal interna leveranser har skett under försommaren som banar väg för arbetet nästa år. De större milstolpar som återstår är bland annat erfarenhetsdrift på Trafikverkets pilotbanor, där ordinarie tågtrafik går. Efter tiden på pilotbanorna får systemet ett TGM-godkännande, ett så kallat tekniskt godkänt material, som kvalificerar produkten för den löpande driften- och underhållet. Den milstolpen beräknas till sista mars nästa år. De första ibruktagningarna kommer att ske vid styrområdena Gällivare och Linaälv i juni 2023.