Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ansökan till EU-fond är inlämnad

Fonden för ett sammanlänkat Europa, CEF, delar ut medel inom transportområdet, och utlyste under hösten 2021 ännu en ansökningsomgång.

Trafikverket har samordnat ansökningsprocessen i Sverige, där de svenska tågoperatörerna och aktörerna har sökt ett sammanlagt belopp på 53 miljoner euro för att konvertera fordon till ERTMS. Ansökan lämnades in den 19 januari. Elva företag har ansökt om konverteringsstöd för 519 fordon. Skillnaden mot tidigare omgångar är att det är ett väldigt stort fokus på klimat och gröna investeringar.

– En positiv förändring är också att kommissionen ger ett fast bidrag per lok. Bidraget beror på om det är en prototyp eller ett seriefordon och hur dess trafikering ser ut. Den procentuella delen kan bli en bra bit över 50 procent som tidigare har varit en begränsning. Den här modellen så kallad ”unit contribution” är bättre än den gamla, säger Sven-Håkan Nilsson, projektledare CEF ERTMS Ombord, som har sammanställt ansökningarna.

Nu pågår en utvärdering, där formalia granskas. Ansökningarna bedöms utifrån specifika kriterier och projektens kvalitet. Därefter väljer kommissionen vilka ansökningar som går vidare till förhandling. I slutet av juni väntas beslut om tilldelning, som sedan följs av förhandling om nytt avtal.