Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fem gånger snabbare förbesiktning med nytt arbetssätt

Från 15 dagar till cirka tre dagars arbete. Så mycket tid vinner man på att utföra förbesiktningen av tekniska utrymmen i fabrik i stället för ute på fältet vid driftplatserna.

Inom ERTMS-programmet arbetas hårt med standardisering av signalsystemet och effektivisering av arbetsmoment. I Nässjö har den första leveransen med totalt 48 tekniska utrymmen producerats för styrområde Linaälv. 8 linjekiosker, 36 signalskåp och 4 teknikhus lämnade Nässjö för Sikträsk vid årsskiftet. I vanliga fall görs förbesiktning vid själva installationstillfället. Genom att istället göra förbesiktningen på plats i Nässjö har man kunnat effektivisera arbetet och färdigställa förbesiktningen på tre dagar. En process som annars hade tagit cirka 15 dagar.

Carina Andersson. 

- Det har gått väldigt bra. Förbesiktningen var väldigt effektiv och den gick igenom med endast en anmärkning. Det är ett väldigt positivt resultat. Det känns roligt att vi är igång på riktigt, säger Carina Andersson, funktionsansvarig för ibruktagning.

Att effektivisera processer vid ibruktagning är en viktig del i arbetet för att få utrullningen av ERTMS att bli ett fabriksliknande arbete. Den upphandlade besiktningsorganisationen har egna kontrollistor som de utför besiktningen med. Det är ett stort ansvar för besiktningsmannen vilket vi kan underlätta genom att utföra samtliga besiktningar enhetligt på samma ställe.