Trädsäkring

Trädsäkring är en viktig robusthetshöjande åtgärd som innebär allt ifrån att hela bandelen åtgärdas, till enstaka åtgärder inom de områden på bandelen som orsakar de flesta störningarna för järnvägsdriften.

Valet av ambitionsnivå styrs därigenom av hur mycket störningar träden orsakar och hur viktig banan är för järnvägssystemet i stort.

På kartan markeras de bandelar som just nu är aktuella för någon form av trädsäkringsåtgärd via det nationella projektet för trädsäkring (se bilaga 1 för beskrivning av bandelsnumren).

Att trädsäkra en bandel tar i regel flera år eftersom processerna är långa. Till exempel tar det i genomsnitt 36 månader för Lantmäteriet att genomföra en förrättning längs en bandel. Förrättningen är en förutsättning för att Trafikverket ska kunna avverka träden på angränsande fastigheter.

För att i viss mån hantera de långa processerna arbetar Trafikverket med avverkning av problemområden genom frivilliga överenskommelser direkt med respektive fastighetsägare. Målet är att på ett års sikt åtgärda de områden längs bandelen som orsakar minst 70 procent av störningarna.

Vid val av vilka bandelar som ska trädsäkras görs en avvägning mellan:

  • Kundnytta (kundernas perspektiv och banans bidrag i systemet)
  • Visad robusthet (kravuppfyllnad och felintensitet)
  • Samordning med upprustningar (t ex kontaktledningsupprustning)

Bilaga 2 innehåller en lista på de bandelar som är trädsäkrade.

Om ni har frågor kring tidplan och genomförande av dessa åtgärder, kontakta utföraren Patrick Svärd. Om ni har frågor om kommande åtgärder och prioritering, kontakta beställaren Anders Colling-Sileborg.