Bud lämnar över paket till annan person i dörren
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Titta in i Trafikverkets plan för planerade åtgärder 2022–2027

Trafikverkets genomförandeplan ger en översiktlig bild av planerade åtgärder i transportsystemet kommande sex år, såväl investeringar som underhållsåtgärder, och hur de påverkar trafiken. Nu är planen för 2022–2027 tillgänglig. Välkommen att titta in.

– Genomförandeplanen ger inblick i transportsystemets utveckling. Den redovisar de åtgärder som har stor trafikpåverkan under genomförandet, ger störst effekt när de är färdigställda eller där koordinering ger stor nytta, säger Martin Ullberg, nationell planerare på Trafikverket.

Visar på helheten

Den trafikslagsövergripande genomförandeplanen kopplar ihop Trafikverkets långsiktiga och kortsiktiga planering. I kartor och tabeller samlar vi regionala åtgärder i ett nationellt stråk- och flödesperspektiv för att visa på en helhet över det som planeras.

Tanken är bland annat att underlätta för kommuner, företag och organisationer att se vad vi gör och ge underlag för deras planering. I dialogen med järnvägsbranschen om Trafikverkets infrastrukturplanering används genomförandeplanen till exempel inom ramen för forum stärkt branschsamverkan. Planen, som vi ser över årligen, är även viktig för den interna samordningen mellan olika verksamheter i Trafikverket.

Utgångspunkter för planen

Trafikverket tar fram genomförandeplanen givet ett antal förutsättningar. Här sammanfattar vi några av dem.

  • Andelen förebyggande underhåll ska öka, för att minska behovet av avhjälpande underhåll samt trafikstörningar.
  • Ett ökat fokus på miljö, tillgänglighet och säkerhet i tätorter vilket till exempel innebär att förbättra förutsättningarna för ökad kollektivtrafik och säker cykling.
  • Miljöåtgärder i befintlig infrastruktur ska prioriteras under perioden.
  • Förbättrade förutsättningar för näringslivets transporter. Exempelvis att utveckla vägnätet för transporter upp till 74 ton och möjliggöra för längre, tyngre och större tåg på järnvägen.
  • Satsning på att bygga bort och förbättra säkerheten i plankorsningar.
  • Fler förebyggande åtgärder för att minska risken för skador på grund av klimatförändringar.

Trafikverkets genomförandeplan 2022–2027 utgår från gällande nationell plan för transportinfrastrukturen 2018–2029, beslutade länstransportplaner och andra politiska beslut som påverkar transportinfrastrukturen. Det förslag till nationell plan 2022–2033 som regeringen väntas fatta beslut om under våren/sommaren 2022 kommer att ligga till grund för nästa genomförandeplan.