Denna nyhet är äldre än 6 månader

Förbättrat verktyg visar vägarnas tillstånd och planerade åtgärder

I PMS-applikationen finns information om våra statliga vägar och de åtgärder som är gjorda på vägnätet. PMS står för Pavement Management System. Nu presenterar vi en förbättrad version.

Sedan 2012 har vi kunnat se mätningar av vägarnas tillstånd och rapporterade beläggningsåtgärder genom verktyget PMSv3. Mätdata och foton som visas i verktyget kommer från de vägytemätningar som utförs varje år. Nu presenterar vi uppföljaren, PMSv4, som innehåller mer data och förbättrade funktioner.

– PMSv4 är ett användbart verktyg. Varje år har vi nya foton för var 20:e meter väg, och visar dem ihop med positionering på karta och relevant vägdata. Det skulle kunna vara till stor nytta för många fler än idag. Vi vill gärna att fler upptäcker vårt system, både inom Trafikverket och utanför, säger Ann-Marie Hedlund, förvaltare för PMSv4. 

Extern lansering den 14 september

PMSv4 används internt sedan ett drygt år. Från den 14 september kommer applikationen även att vara tillgänglig externt och öppen för alla, via trafikverket.se. Den externa versionen av PMSv3 kommer att stängas två veckor efter att PMSv4 lanserats. Den interna kommer att finnas kvar ytterligare några månader.

Förbättringar i PMSv4

Skärmklipp på funktionen "Analysera sträcka". 

Den nya versionen gör mer data tillgänglig. Nu går det exempelvis att hitta rapporterade avvattningsåtgärder för asfalterade vägar. Åtgärdsrapporteringar för grusvägar börjar också komma in, både när det gäller ytskikt och avvattning. Ny data från vägytemätningarna, som mätningar av sprickor och högupplöst tvärprofil, går också att hitta i PMSv4. I den interna versionen kan man även se vilka åtgärdssträckor som lagts i underhållsplanen.  

Funktionen "Analysera sträcka" har blivit mer dynamisk. Användaren kan själv ändra layout för visningen, det går att välja flera variabler i samma diagram och det är dessutom enklare att zooma in och ut på en sträcka direkt i diagrammet. Layout-valen kan man sedan spara som diagramvyer.

Skärmklipp på funktionen "Sök sträckor". 

I funktionen "Sök sträckor" går det nu att ta fram en tabell med en summering av antal meter per riktning/körfält för de variabler man sökt på. Ett pajdiagram genereras, för att ännu tydligare visa resultatets fördelning.

Ett diagram över en sträckas tillståndsutveckling över tid tar man enkelt fram med ett knapptryck i diagrammet. En uppskattad ny funktion är att tidigare års foton syns som miniatyrbilder under det foto man tittar på.

Vissa skillnader externt

I den externa versionen av PMSv4 finns ungefär samma information och funktioner som i den  interna. Några delar finns dock endast internt: våra planerade åtgärdssträckor, resultat när det gäller underhållsstandard och kartlager som är klassade som interna. Inte heller Google Streetview finns i den externa versionen.

Den som vill lära sig mer om hur man använder verktyget så hittar manualer och filmer på PMSv4 startsida, se länkar.