Pierrre Sandberg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Intervju med Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen

Just nu, i pandemins efterdyningar, är det viktigt med en nystart av tågresandet. I det trångbodda järnvägssystemet är aktörerna beroende av varandra och för att det ska kunna utvecklas krävs det samarbete.

− Vi behöver samarbete både för att utveckla underhållet av järnvägen och för att få till stånd nya stambanor och därmed öka kapaciteten. Vi behöver flytta de snabbare tågen till nya banor. Det är viktigt att vi alla ser på samma sätt på den här lösningen och andra åtgärder som förbättrar systemets kapacitet, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör Tågföretagen.

Punktligheten har hamnat på en platå

Enligt Tillsammans för tåg i TTT:s rapport på styrelsemötet den 3 september har punktligheten hamnat på en platå på 91–93 procent och det är svårt i nuvarande läge att nå upp till målet på 95 procent.

− För att nå punktlighetsmålet behöver vi bland annat öka järnvägens underhåll och bygga nya stambanor, säger Pierre Sandberg.

Likvärdig järnvägsutbildning i hela landet

Kompetensförsörjningen är en av de viktiga frågor som JBS samverkar kring. Just nu arbetar JBS kompetensgrupp med att se om det är möjligt att få en samordnad likvärdig järnvägsutbildning av hög kvalitet i hela landet. Det är en del i Trafikverkets uppdrag att avhjälpa långsiktiga brister i kompetensförsörjningen.

− Att samla och styra upp alla järnvägsutbildningar och få dem samlade under ett gemensamt branschparaply är ett viktigt arbete som på sikt kan öka kvaliteten på utbildningen och därmed kompetensförsörjningen, säger Pierre Sandberg.

Forskning är något att samlas kring

Forskningspengar på EU-nivå. Vi behöver ha en gemensam idé där vi samlas kring några forsknings- och innovationsområden som är viktiga för Sveriges järnväg. Det finns pengar att ansöka om från EU för att forska inom järnvägen.

− Vi behöver som bransch strukturera och systematisera en process för våra behov av forskning och innovation och sedan äska pengar, tillsammans. Vi borde enas om ett fåtal viktiga frågor i detta syfte, säger Pierre Sandberg.