Bonus införs för tunga fordon och arbetsmaskiner med nollutsläppslösningar

Bonus för nollutsläppsfordon och arbetsmaskiner

Trafikverket satsar på en bonus för tunga fordon och arbetsmaskiner med nollutsläppslösningar i entreprenader. Den införs nu i alla nya entreprenadkontrakt och gäller till och med år 2029.

– Tunga fordon och arbetsmaskiner står för en stor del av den negativa klimatpåverkan i våra väg- och järnvägsprojekt. Därför kommer vi att ha en bonus på 2,50 kr per kWh el som används för tunga fordon och arbetsmaskiner i våra kontrakt. Det täcker inte hela kostnaden men vi vill stimulera till omställning, säger Trafikverkets inköpsdirektör Daniel Ljunglund som presenterade detta vid Trafikverkets konferens Infrastrukturens klimatpåverkan.

Så ska vi minska utsläppen

Nollutsläppslösningar som eldrift via batterier eller kabel samt vätgas i både bränslecell och förbränningsmotor ska utgöra en växande andel av det förnybara drivmedlet. Målet är att endast förnybara drivmedel ska användas i Trafikverkets entreprenader från och med år 2030. Bonusen för nollutsläpp gäller inte lätta fordon, eftersom Trafikverket redan ställer krav där via upphandlingar.

Med bonusen som grund avser Trafikverket att skapa förutsättningar för att kunna ställa krav på tunga nollutsläppsfordon och arbetsmaskiner, från 2030 som senast.

– På sikt hoppas vi kunna ha entreprenader där det bara används fordon och arbetsmaskiner med nollutsläppslösningar. Bonusen gäller i alla nya entreprenadkontrakt för väg- och järnväg inom vår underhålls- och investeringsverksamhet. Utfallet för bonusmodellen följs upp på årsbasis och justeras vid behov, säger Magnus Lindgren, senior sakkunnig fordon och arbetsmaskiner, Trafikverket. I nuläget är konsultkontrakten inte medtagna i bonusmodellen.

RFI om nollutsläppslastbilar i basunderhåll väg

Nollutsläppsbonusen är ett av flera steg och behöver kompletteras med forskning, utveckling och demonstrationsprojekt med syfte att bygga kunskap och lyfta åtgärder som i dagsläget inte är lönsamma, eller där det finns andra hinder för att införa dem.

Första steget i detta är den RFI, Request For Information, som Trafikverket har kring tunga nollutsläppslastbilar i basunderhåll väg, vinterväghållning. Fler systemdemonstrationer förväntas i framtiden.

Missade du Infrastrukturens klimatpåverkan?

Konferensen hölls den 19 mars och lockade 400 deltagare. På agendan fanns aktuella frågor och inspirerande exempel från vårt gemensamma arbete med klimatneutral infrastruktur 2040. Några viktiga frågor som diskuterades var:

  • Hur ställer vi genom upphandling tar oss mot målen genom teknikskifte
    och innovativa lösningar?
  • Hur samarbetar vi på bästa sätt?

Konferensen kan ses i efterhand via länken nedan.