Många aktörer bidrar med åtgärder för en säkrare vägtrafik.

Uppföljning av aktionsplanen 2023

Det är nu två år sedan Aktionsplan för säker vägtrafik 2022–2025 sjösattes. Den första uppföljningen gjordes för år 2022 och nu är den för 2023 klar.

Samverkan en framgångsfaktor

Det är Trafikverket som initierat och ansvarat för att ta fram planen men arbetet bygger på en omfattande samverkan med 32 andra myndigheter och aktörer. Sex viktiga områden beskrivs i aktionsplanen; rätt hastighet, nykter trafik, säker cykling, säker gångtrafik, insatser mot suicid och ledarskap för säker vägtrafik.

– För att vi ska uppnå en ökad trafiksäkerhet i vägtrafiken behöver vi vara många aktörer som bidrar med olika åtgärder. I aktionsplanen beskrivs 250 åtgärder som medverkande aktörer avser att genomföra under perioden för att bidra till en säker vägtrafik. Trafikverket följer årligen upp framdriften av aktionsplanens åtgärder, berättar Therese Malmström, utredningsledare på Trafikverket.

Många åtgärder är på gång

I uppföljningen beskriver respektive aktör vad som gjorts under det gånga året. Sammanställningen för 2023 års arbete visar att de allra flesta åtgärder (79 procent) är påbörjade och löper enligt plan. En något större andel av åtgärderna bedöms vara påbörjade men pausade eller inte pågå enligt plan, än vad som var fallet för 2022. Exempel på orsaker som nämns är minskade resurser, förändrade förutsättningar sedan åtgärden formulerades och följder av covid 19-pandemin.

– Det är väldigt bra att de allra flesta åtgärder i aktionsplanen rullar på enligt plan. Med gemensamma krafter kan vi aktörer nå en säkrare vägtrafik, avslutar Therese Malmström.

Du kan läsa mer om uppföljningen via länkarna nedan.