Ny rutin för att testa loks krypteringsnycklar mot radioblockcentral

För att inte riskera störningar i tågtrafiken införs en ny rutin för järnvägsoperatörer och fordonstillverkare när de ska testa lokens krypteringsnycklar. Det sker genom att ringa upp en specifik radioblockcentral i det nya signalsystemet ERTMS.

Uppringningen ska ske mot en specifik radioblockcentral för teständamål och inte gå till de som finns på Ådals-, Botnia- och Haparandabanorna.

Radioblockcentraler är en del av signalanläggningen som används för kommunikation med tågens lok. Kommunikation är krypterad och samma nycklar behöver både finnas ombord och i radioblockcentralen.

Hans Engevi
Hans Engevi, Projektledare 

När järnvägsoperatörer och fordonstillverkare ska kontrollera att rätt nycklar är installerade ska en specifik uppringningsradioblockcentral användas. Kontrollanter ska inte ringa till de skarpa radioblockcentralerna på pilotbanorna Ådals-, Botnia- och Haparandabanorna.

– Vid flera tillfällen har testuppringningen för att kontrollera att nycklarna är rätt installerade på pilotbanorna inte gjorts på rätt sätt, säger projektledare Hans Engevi. Det har fört med sig störningar för den ordinarie trafiken som går där. Detta vill vi undvika.

Den nya rutinen började gälla från och med måndagen den 20 november vecka 47 för alla som har det nya signalsystemets ombordversioner ETCS.

Instruktioner, frågor och felanmälan skickas till uppringningsrbc@trafikverket.se 

Fakta om radioblockcentral

Järnvägens säkerhetssystem, signalsystemet består av signalanläggningen och själva tågskyddssystemet. Viktiga komponenter i signalanläggningen är ställverken, vars uppgift är att ansvara för säkerheten genom att bland annat låsa växlar i rätt läge. Till de flesta ställverk är sedan en radioblockcentral kopplad. Den skickar körbesked och annan information om tågets färdväg till loket med hjälp av radiokommunikation. Lokets ombordsystem ansvarar i sin tur för att kommunicera sin position och hastighet till radioblockcentralen. Eftersom kommunikationen mellan radioblockcentralen och loket är krypterad krävs att samma nycklar finns ombord och i radioblockcentralen.