ITS i Europa/internationellt
Sverige är ett litet land i kontexten Europa och vi behöver förhålla oss till vad som sker på den internationella marknaden. Syftet med denna sida är att visa upp en del av det arbete som sker utanför Sveriges gränser.
ITS-direktivet
Det sker mycket samarbete internationellt, bland annat genom reglering via EU och i samverkan med andra väghållarmyndigheter. En reglering som genomsyrar alla europiska länder och syftar till harmonisering är ITS-direktivet.
ITS direktivet är Europaparlamentets och rådets direktiv om ett ramverk för införande av intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och för gränssnitt mot andra transportslag och syftar till ett samordnat och enhetligt införande och användning av ITS-tillämpningar och tjänster på vägtransportområdet inom EU.
Trafikverket och andra väghållare och vägmyndigheter samt tjänsteleverantörer i Europa ska svara upp mot EU:s krav i ITS direktivet. Direktivet är till för att främja säkra, effektiva och hållbara transporter och pekar bland annat på prioriterade utvecklingsområden och uppgifter som medlemsländerna behöver genomföra. Direktivet ställer krav på vad Sverige som nation behöver leva upp till.
I slutet av 2023 reviderades direktivet. Översynen och revideringen av ITS-direktivet (EU) 2010/40/EU är en del i att påskynda den digitala omställningen av vägtransportsystemet med gränssnitt till andra trafikslag, för att åstadkomma smartare, säkrare och effektivare mobilitet i EU. Det reviderade direktivet ska bättre ta hänsyn till den tekniska utvecklingen som sker nationellt och i EU, för uppkopplad och automatiserad mobilitet och för multimodala transporter. Direktivet ska också påskynda tillgången och tillgängligheten till statisk, historisk och dynamisk rese- och trafikdata och förbättra interoperabilitet i de data som nyttjas för tjänster som multimodala reseplanerare och navigationstjänster.
För att lyckas med målsättningen så krävs ett brett europeiskt samarbete, inte bara mellan väghållare, utan med kommersiella aktörer som har kommit långt i teknikutvecklingen och utvecklingen av tjänster för uppkopplade fordon och förare. Trafikverket deltar aktivt i nationella, nordiska och europeiska sammanhang för att bygga detta ekosystem som är en förutsättning för ett digitaliserat vägtransportsystem.