
FRMCS - framtidens mobilsystem för järnväg
Frågor kring FRMCS?
Skicka din fråga till vår e-postadress: FRMCS@trafikverket.se eller använd formuläret intill (glöm inte att fylla i din e-postadress)!
Tillsammans med branschen har Trafikverket uppdraget att införa framtidens mobilkommunikationssystem för järnväg där 2G ersätts av 5G. Det möjliggör ökad kapacitet, effektivisering och en säkrare och tryggare järnväg.

Dagens mobilkommunikationssystem för järnvägen, GSM-R, närmar sig slutet på sin livslängd och måste ersättas för att vi ska kunna fortsätta trafikera järnvägen i Sverige och Europa. För transportsystemets utveckling finns också ett stort behov av förbättrad funktionalitet och högre datakapacitet i vårt mobilsystem för järnvägen. Därför ersätts nuvarande MobiSIR baserat på GSM-R med den nya standarden FRMCS, Future Railway Mobile Communication System, baserat på 5G.
Trafikverket är involverad i flera internationella samarbeten och europeiska initiativ som påverkar och bidrar till utvecklingen av normer, standarder, specifikationer och regelverk för FRMCS.
− FRMCS möjliggör fortsatt utveckling av järnvägens digitala ekosystem och bidrar till en attraktiv och klimatanpassad transporttjänst för medborgare och näringsliv, menar Pipsa Hallner, Trafikverkets ledare för Telekom Strategisk utveckling och sponsor för FRMCS programmet.

Betydande teknologiskifte
Ett införande av FRMCS i Sverige innebär ett betydande teknologiskifte som påverkar hela järnvägsbranschen och som tillika kräver gemensamma insatser för att ta tillvara systemets möjligheter för digitaliseringen.
– Genom FRMCS säkerställer vi både sömlös kommunikation över järnvägsnätet och uppfyller vår gemensamma vision om ett grönare och mer effektivt transportsystem som samtidigt banar väg för en ny era av digital och hållbar mobilitet, säger Mats Malmström, Trafikverkets programledare för FRMCS.
För att möjligöra införandet av FRMCS genomför Trafikverket testaktiviteter på vår testbana i perioden 2025–2027 och bjuder in järnvägsbranschens aktörer att medverka i dessa tester.
Införandet av FRMCS är en komplex och utmanande uppgift som påverkar alla järnvägsanvändare. Läs mer om FRMCS och införandet i Sverige via länken nedan:
FRMCS – Framtidens mobila kommunikationssystem för järnväg
Utrullning – grov tidplan
Målet är att avveckla GSM-R senast 2033. Trafikverkets tidplan för att införa FRMCS i det svenska järnvägsnätet pågår i flera faser, med förberedelser, upphandling och utrullning fram till 2032.
Tidplan
FRMCS ombord
FRMCS ombord är tågens kommunikationsutrustning för FRMCS. FRMCS ombord hanterar telekommunikationen och har gränssnitt för bland annat applikationer, radioaccess och remote OM (Operation and Maintenance). Applikationsgränssnittet gör det möjligt att ansluta lokradio, ETCS och ytterligare applikationer som t.ex. passagerarinformationssystem till FRMCS ombord.
Valideringstester – MORANE2
Ett införande av FRMCS i Sverige innebär omfattande valideringstester. Arbetet med valideringen organiseras inom Europe’s Rail flaggskepp 2 (R2DATO) och går under projektnamnet MORANE2 som även har uppdraget att etablera ett nära samarbete med reglerande myndigheter och standardiseringsorgan för järnvägar.
MORANE2 finansieras av Europe's Rail Joint Undertaking (ERJU) och Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), samt Trafikverket och deltagande partners.
Skandinaviskt samarbete - 5G4RailScand
Trafikverket leder ett projektkonsortium bestående av Öresundbron, BaneNor och Banedanmark, som tillsammans driver projektet 5G4RailScand. I projektet byggs passiv infrastruktur som förbereder för möjligheten att utvärdera tekniska lösningar och användarfall på sträckan Oslo till Kastrup. Sträckan är en del av transeuropeiska transportkorridoren mellan Skandinavien och Medelhavet. Konsortiet ska även genomföra en utredning rörande FRMCS radiotäckning över landsgränserna.
Styrande förordningar och direktiv
FRMCS införs i hela Europa som stöd till EU direktiv 2016/797 om driftskompatibilitet hos järnvägssystemet inom Europeiska unionen. Projektet finansieras av EU via Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) samt av Trafikverket och Transportstyrelsen.
Via länkarna längre ned på sidan kan du läsa merom styrade förordningar och direktiv.
MORANE 2 och 5G4RailScand finansieras av Europeiska unionen. Bidragsavtal nr: 101196125 och 101181066. Åsikter som uttrycks är dock endast författarens/författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis de från Europeiska unionen, CEF digital eller EU-RAIL och SNS JUs. Varken Europeiska unionen eller den beviljande myndigheten kan hållas ansvariga för dem.
