Transportdispens
Hittar du inte svar på dina frågor och vill komma i kontakt med en handläggare?
Här hittar du kontaktuppgifter.
För frågor om transportdispenser, kontakta oss i första hand via e-post.
E-post: transportdispenser@trafikverket.se
Det går också bra att ringa:
Telefonnr: 010-123 13 35
Telefontider: måndag–fredag klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.00.
Under storhelger och sommarsemester kan avvikande tider förekomma.
Planerar du för en extra tung, stor eller hög transport? Behöver du ansöka om ett undantag, en dispens? På den här sidan finns information om vad du behöver veta och planera för.
Transporter på våra vägar ska vara säkra och följa regler och förutsättningar för infrastruktur. Det betyder att bestämmelser för fordon och trafik ska uppfyllas. Men ibland behöver man göra undantag.
Om ett fordon eller fordonståg måste vara bredare, längre eller tyngre än vad som normalt är tillåtet kan du ansöka om en transportdispens. Vi hanterar alla ansökningar om undantag utifrån behov och förutsättningar för att en transport ska vara säker.
Fler större och komplexa transporter
Allt fler som ansöker om dispens har större och komplexa ärenden. Ett sådant exempel är vindkraftstransporter där vi ibland behöver bygga om en väg eller cirkulationsplats för att vindkraftverken ska komma fram.
Vi delar in ärendena i tre olika segment: L (normal), XL (komplex) och XXL (extraordinär). Det stora flertalet ärenden tillhör segmentet L (normal). Här återfinns också ärenden från företagsanvändare (så kallade FAV- ärenden). De större transporterna i segment XL (komplex) och XXL (extraordinär) kräver mycket mera tid än normala dispensärenden och det är därför viktigt att både beställare och transportörer planerar i mycket god tid.
Ansökningsprocessen – så gör du
Det är Trafikverkets regioner eller kommunerna som prövar ansökningarna. Om en transport ska ske enbart inom en kommun ska du skicka ansökan till kommunen. I annat fall till Trafikverket.
I menyn guidar vi dig genom ansökningsprocessen: Före ansökan, Göra ansökan och När du fått beslutet.
I 4 kap. trafikförordningen (1998:1276) finns de bestämmelser om fordons vikt, bredd och längd som gäller i Sverige (se länkar nedan).