Järnvägspoddens samlingssida av tidigare avsnitt
Rundgång, målgång och avgång – allt på samma gång. Avsnitt 15 2021
I årets femtonde och sista avsnitt har vi på nytt Lena Erixon som gäst. Vid årsskiftet växlar hon som bekant spår till en ny bana när resan med, på och för järnvägen som gd på Trafikverket når sin slutstation och en ny som ordförande för JBS påbörjas.
När en dörr stängs sägs det att en annan öppnas. Och vi trodde nog att dörren till Lena skulle spärras när det aviserades att hon kliver av gd-rollen på Trafikverket. Men så öppnades strax en ny dörr, i och med nyheten att Lena från årsskiftet tar över ordförandeklubban inom JBS. Men var sak i rätt ordning, så vi inleder med att Lena får summera den resa som hon gjort med, på och för järnvägen sedan hon tillträdde. Hur har relationen till järnvägen och dess aktörer sett ut? Vad har överraskat, vad är hon mest nöjd med och inte minst – vad tar hon med in i den nya rollen på JBS?
Utöver samtalet med Lena blir det som vanligt ett kort nyhets-svep, och så summerar vi själva kort vad vi upplevt under året. Ett stort tack till alla er som medverkat – nästa år hoppas vi verkligen få träffa er live istället för de skype-samtal vi varit hänvisade till i pandemins kölvatten.
Som samtalet med Lena visar finns det trots alla gäster fortfarande frågor att dyka ner i. Digitalisering, punktlighet, trafikinformation, kapacitet, kompetenssatsningar, Europes rail med mera. Med andra ord – nästa år kommer vi tillbaka med nya gäster och ämnen.
Till sist – en hälsning till er som följer oss och kommer med inspel. Och inte minst en extra varm podd-julhälsning till alla er som på ett eller annat sätt ser till att tågen rullar 24/7 – även när vi andra sussar sött i julnätternas mörka midvinterköld!
Transkribering av hela avsnitt 15 2021
Återtåget – det kommer sen går det. Avsnitt 14 2021
Efter en lång vandring i skuggorna är tågtrafiken på väg ut ur pandemin-tunneln och in i ljuset. Men hur säkra är vi på att resenärer och gods återkommer? Vi lyfter på locket till denna aktuella fråga tillsammans med Bo-Lennart Nelldal och Petter Essén.
Vi har alla läst om operatörer som vädrar morgonluft och nu både rekryterar och investerar i nya tåg. Men hur kommer det nya normala bli med en allt större andel digitala möten och distansarbete? Vad är erfarenheterna från tidigare kriser? Vågar vi tro att återtåget är här, eller har det redan gått?
För att närma oss svaret alla de frågor som bubblar längs spåren, och dessutom få en känsla huruvida teori och praktik går hand i hand, ringde vi professor emeritus Bo-Lennart Nelldal och Petter Essén, ansvarig för den långsiktiga planeringen på SJ. Förutom dessa två samtal om historiska tapp, pandemins effekter och så klart järnvägens roll i vår nya vardag bjuder vi på spridda (tvångs)tankar och en och annan nyhet.
Om tre veckor är vi tillbaka, och då gästas vi av Lena Erixon - avgående generaldirektör för Trafikverket och på samma gång tillträdande ordförande för JBS. Med andra ord finns förutsättningar för att blicka både framåt och bakåt. Med andra ord – det vill ni inte missa!
Hör som vanligt gärna av er med tips på ämnen och gäster för nästa säsong. Och ska vi önska oss något i julklapp så är det att ni som lyssnar skickar in exempel på hur branschens aktörer gör sitt för att 2022 blir återtågets år!
Transkribering av hela avsnitt 14 2021
Allt annat än enkelspårigt. Avsnitt 13 2021
Visserligen är Inlandsbanan i sig själv enkelspårig, men var den kommer ifrån och vart den är på väg – det är en helt annan historia. Om detta och mycket annat lyfter vi på locket om tillsammans med den nytillträdde och tillika nygamla Vd:n Otto Nilsson.
Nedläggningshot, nostagi, vätgasdrift, kommunala ägare, 34-kilos räl och grön omställning… Det finns mycket att prata med Otto Nilsson om när det gäller Inlandsbanans historia och framtid. Vi är så klart nyfikna på vilken roll banan vill och kan spela i systemet, men också det som redan eller kan tänkas komma rulla på spåren i det norrländska inlandet. Ytterligare spår i samtalet handlar om nostalgins betydelse, och om hur gröna industrisatsningar kan bana (järn)väg för nya drivmedel och affärsmöjligheter. Det blev i alla fall snabbt uppenbart att en utflykt till sensorernas värld inte fick Otto att glömma vad som är viktigt för det ”väsen” Inlandsbanan utgör i järnvägsvärlden.
Utöver detta samtal sammanfattar vi våra intryck från JBS strategiseminarium som vi fick äran att vara moderatorer för. Avslutningsvis blir det korta nyheter om ditt och datt (fast inte DAT). Vi brasklappar också för att våra röster har influerats av olika influensabasilusker, så det är emellanåt lätt gnissligt.
Nästa avsnitt kommer den 22 november, och då hoppas vi få prata hur, när och var vi får se ett återtåg!
Transkribering av hela avsnitt 13 2021
I spåren av ett tåg. Avsnitt 12 2021
Årets tolfte avsnitt tar rygg på en ytterst aktuell fråga, och den som hjälper oss att summera såväl intryck som avtryck i spåren av Connecting Europe Express är ingen mindre än Gustaf Engstrand från Tågföretagen. Dessutom bjuder vi på en premiär!
Att ena Järnvägseuropa – hur svårt kan det vara? Utan att gå händelserna i förväg kan vi säga att EU-kommissionen, med tåget CEE, tog viktiga steg för att visa på både möjligheter och hinder som återstår att lösa. Men vad ger ett sådant här besök ”egentligen”, och vilka var frågorna som diskuterades när tåget kom till Sverige? Den vi ställer frågorna till är Tågföretagens näringspolitiske chef Gustaf Engstrand, en av många från branschen som tog chansen att minglas och mötas hela vägen från Malmö till Stockholm.
Sedan blir det alltså en premiär, och det handlar om att vi helt sonika intervjuar varandra. Ulf är av flera skäl nyfiken på Staffans kommande roll som programledare för TTT – Tillsammans för tåg i tid. Vad fick denne pratglade exilmas att byta bana? Innebär det slutet för podden så som vi känner den? Och vem ska prata punktlighet i tid och otid hädanefter?
Staffan vill i sin tur ofiltrerat höra mer om livet ombord på CEE – och ställer aningen avundsjuka frågor om detta. För det är ju så klart inte alla som har ynnesten att en fredag i september få möjlighet att trätas med holländska konsulter, utforska italienska restaurangvagnar och blicka ut från stambanan från en Schweizisk panoramavagn!
Lägg till ett par nyheter så har du en hyfsad bild av detta det tolfte avsnittet 2021. Trots allt ta om punktlighetsgeneral kan vi inte utöva några påtryckningar, men tar gärna emot era intryck. Utryck dem helst via formuläret under Kontaktuppgifter.
Transkribering av hela avsnitt 12 2021
Åsikter och insikter på spåren. Avsnitt 11 2021
Att årets elfte avsnitt går i ett undersökande men samtidigt underhållande spår kan vara både en insikt och en åsikt. Det vi denna gång riktar sökarljuset mot är i alla fall allmänhetens bild av järnvägen och en aktuell pilot för underhållståg.
Vår första gäst är kommunikations-strategen Mikael Hugosson som guidar oss genom den stora undersökningen ”Trafikverket och järnvägen” som nu gjorts för andra gången. Över tusen respondenter från hela vårt avlånga land har svarat på frågor som tillsammans kokar ner till en bild av hur järnvägen och dess aktörer uppfattas. Med andra ord mer eller mindre obligatorisk läsning för alla ni järnvägsentusiaster för insikter om trender och tendenser inför ett efterlängtat återtåg!
Vår andra gäst är projektledaren Jack Hansen som fyller i våra kunskapsluckor om vad ett underhållståg är. Just nu pågår nämligen en pilot som ska ge både oss och branschen nya insikter. Det handlar om hur säkerheten och arbetsmiljön i spåren kan förbättras för att på så sätt öka yrkets attraktivitet, men också om att trafik på angränsande spår kan passera pågående arbeten utan hastighetssänkningar.
Efter att dessa två intervjuer passerat avrundar vi i vanlig ordning med en blandning av korta nyheter och egna insikter. Söker du oss så är 11 oktober nästa tillfälle vi dyker upp i en spelare nära dig. Hörs!
Transkribering av avsnitt 11 2021
Blågula ledartröjor i järnvägseuropa. Avsnitt 10 2021
Järnvägspodden sparkar självklart igång hösten detta järnvägsår med ett europeiskt tema. Våra gäster är Linda Thulin, ny vicepresident för Rail Net Europe, samt Jan Bergstrand och Mats Åkerfeldt från forskningsprogrammet Shift2Rail.
Att 2021 är det europeiska järnvägsåret borde inte ha undgått någon i branschen. Och även om det ännu inte är så lätt att ta tåget ut i Europa som vi hade hoppats, så hindrar inte det att Sverige i många frågor tar spets i det både efterlängtade och nödvändiga utvecklingsarbetet kring att effektivisera och digitalisera järnvägen.
En av de som i allra högsta grad är med och driver på utvecklingen mot en mer transparent och kundorienterad bransch är Linda Thulin. Vi är nyfikna på vilka frågor hon har på sitt bord inom dels Rail Net Europe, dels godskorridoren Scanmed.
Från RNE går vi till S2R, för på den europeiska forskningshorisonten finns två blågula initiativ – digitala automatkoppel och Intelligent videogate – som väckt stort intresse. Vi har fångat Jan Bergstrand och Mats Åkerfeldt för en uppdatering om forskningsläget och om Europes Rail – uppföljaren till Shift2Rail!
Allt detta europeiska kryddas som vanligt med lite inhemska nyheter och funderingar. Den 20 september är vi tillbaka, tips och synpunkter tas emot med varm hand (använd formuläret under Kontaktuppgifter). På återhörande!
Transkribering av hela avsnitt 10 2021
En historisk sommarspecial. Avsnitt 9 2021
Lite stolt och storvulet hävdar vi att järnvägen en gång var den självklara symbolen för framtidstro, för allt som var nytt och modernt. Dessvärre gick den hypen av olika skäl över, men efter några decennier i skuggan av flyg och bilism står järnvägen idag åter för hopp och möjligheter – om än med lite andra argument. Vi är helt enkelt tillbaka till framtiden, eller framtiden på spåren så som det låter i kampanjerna!
Vår gäst heter Henrik Reuterdahl, och med honom blir det emellanåt svårt att hålla sig på rakspår. Men trots ett antal stickspår vågar vi påstå att den historiska resan ändå är högeligen intressant. Förutom pionjärer växlar vi på frågor om på järnvägens betydelse för det moderna samhällets framväxt, om gemensam tid, om postgång och spårvidden i Haparanda. Bland mycket annat.
Nu tar vi sommarlov, nästa avsnitt kommer 30 augusti då med internationell utveckling i fokus. Har du tips på ämnen och intressanta gäster som borde höras i podden till hösten, så skicka gärna ett mejl till Järnvägspodden via mejlformuläret under "Kontaktuppgifter" högst upp denna sida.
Till dess: Ha en fantastisk sommar!
Mitt liv som järnvägare. Avsnitt 8 2021
Hur summerar man bäst en järnvägsmannabana? I årets åttonde avsnitt av Järnvägspodden provar vi ett nytt spår, ett järnvägsliv extra allt, där vår gäst Håkan Sjöström efter 47 år på järnvägen växlar över till en ny generation.
Att det blev en yrkesbana inom järnvägen är kanske trots allt inte så konstigt. För samma bana valde även Håkans far, farfar och farfarsfar – med andra ord har Sjöströms haft ett finger i järnvägen sedan stambanorna byggdes.
Men allt har ett slut, och efter 47 år inom flera olika områden lämnar han alltså nu järnvägen för ett liv som pensionär. I vårt samtal kommer vi in på frågor om vad utvecklingen från ett SJ till dagens avreglerade marknad inneburit, om förmåga till samarbete efter skilsmässan mellan person- och godstrafik samt om hjärtefrågorna säkerhet, kvalitet och punktlighet. Dessutom utlovas en och annan Norrköpingsreferens, även om det kunde/borde varit många fler…
Som vanligt kryddas avsnittet med korta nyheter.
Transkribering av hela avsnitt 8 2021
Tidningsintervju med Lars, föredetta SJ-man (pdf, 403 kB)
Gods & blandat med Hector Rails Vd. Avsnitt 7 2021
I årets sjunde avsnitt av Järnvägspodden fortsätter vi lägga vårt godspussel. Det blir flexibelt värre när vi går direkt på pudelns kärna och möter Claes Scheibe, Vd för Hector Rail, med frågor om hur livet som avtalskund och godsföretag lever 2021!
Det vi den här gången vill veta mer om är alltså hur det är att vara ett godsföretag på både den svenska och den internationella järnvägsmarknaden? Hur jobbar man med digitalisering och hållbarhet, vad betyder järnvägsåret och godstransportstrategin? Även om fokus främst ligger på det som skapar förutsättningar snuddar vi också på ämnet persontrafik eftersom vår gästs företag både har dragit och fortsätter dra personvagnar.
Lägg till ett önskemål om en ny roll, lite nyheter och ett uns snickesnack så blir det helt enkelt ett avsnitt med lite gott och blandat, eller snarare gods och blandat. Kanske din alldeles egen måndagsgodispod…
Transkribering av hela avsnitt 7 2021
Är stråk framtidens flöden på spåren
I årets sjätte avsnitt tittar vi på två arbetssätt som ska öka kundorienteringen och förbättra leveranserna. Så är stråktänk och funktionella system vägen till färre tågstörande fel och en bättre trafikinformation? Är det rent av framtiden på spåren?
Vi var alltså nyfikna på två begrepp och arbetssätt som det pratas allt mer och allt oftare om. Det handlar om Trafiks pilot för stråk- och storstadsstyrning på Västra stambanan och Underhålls införande av Funktionella system. Bägge dessa initiativ innebär nya roller och utpekade ansvarsområden som i slutändan ska generera både högre punktlighet och en bättre trafikinformation.
För att ta ett helhetsgrepp bjöd vi in två tidigare gäster som båda har lång erfarenhet av järnvägsfrågor; Ann-Sofi Granberg på Trafik och Sven Ödeen från Järnvägssystem på Underhåll. Tillsammans gör vi vårt bästa för att se var vi står idag, om vi ser några effekter och vad de nya rollerna innebär. Självklart undrar vi också hur initiativen tagits emot av tågföretag och entreprenörer.
Utöver denna sedan tidigare utlovade förhoppningsvis funktionsdugliga stråkkvartett så bjuds som vanligt på en blandning av reflektioner och korta nyheter.
Transkribering av hela avsnitt 6 2021
Rådfrågade i rådande tider. Avsnitt 5 2021
I årets femte avsnitt rör vi oss horisontellt och cirkulärt med ambitionen att öka branschens förståelse för transportköpare och varuägare. Vi följde ett gott råd och höll ett rådslag med företrädare för Industrirådet och Näringslivets transportråd.
På inget sätt kan goda råd i det här fallet sägas vara dyra. Vi bjuder på två gäster som frikostigt delar med sig av sin bild av transportköparnas syn på järnvägen. Deltar i detta rådslag gör alltså Jenni Ranhagen, Vd för Näringslivets transportråd, och Karolina Boholm, ordförande i Industrirådets arbetsgrupp för transporter och infrastruktur.
Ämnen vi kommer in på tillsammans med Jenni och Karolina rör allt från cirkulära flöden till horisontella samarbeten, om järnvägens attraktivitet och varumärke samt vad som är lätt och vad som kanske inte är det. Det utdelas både beröm och kritik, med hopp om mer verkstad och mindre av utredningar och analyser. Högst upp på en gemensam önskelista står en avbetad underhållsskuld.
Vi kryddar som vanligt denna vår järnvägsanrättning med ett lite kortare nyhetssvep som innehåller såväl fanfar som eufori då sista datum för ansökan till T22 passerat. Om tre veckor hörs vi igen, i vilken mylla vi sätter spaden i då återstår att se – kanske blir det en stråkkvartett! Eller så tar vi ett gott råd och slutar med ordvitsar!
Transkribering av hela avsnitt 5 2021
2021 – ett järnvägsår (Rail Odyssey) Avsnitt 4 2021
I årets fjärde avsnitt blir det internationellt tema när vi tar tempen på det europeiska järnvägsåret genom att ringa Maurizio Castelletti på DG MOVE i Bryssel och Annelie Nylander som är Sveriges nationella kontaktperson.
Den här gången ger vi oss alltså i kast med det europeiska järnvägsåret. Självklart är vi nyfikna eftersom det från vår horisont är som att sparka in en öppen dörr – varje år är ju ett järnvägsår!
Vi inleder med en bild utifrån och in genom att först hälsa välkommen Mr Maurizio Castelletti, chef för DG MOVE som är EU:s departement för mobility and transport. Vi undrar så klart vad som ligger bakom initiativet, och vilka mål som finns. Vad hinner man på ett år, vad är det värt! Utan att spoila för mycket kan vi avslöja att Mr Castelletti ger svensk järnväg en hel del beröm.
Därefter zoomar vi in för en närbild av hur detta järnvägsår landar i svensk mylla. Den vi fått en pratstund med är Annelie Nylander som håller ihop det regeringsuppdrag Trafikverket fått om att vara nationell kontaktpunkt för året. Dessutom kollar vi upp Annelies språkkunskaper!
Till detta ska läggas ett kort nyhetssvep, innan vi avrundar. Vi ser fram emot återkoppling kring om det var värt att rycka av plåstret att samtala på utrikiska, men till nästa gång lovar vi för programledarnas egen del endast järnvägsutläggningar på östgötska och dalmål.
Vi hörs igen om tre veckor!
Transkribering av hela avsnitt 4 2021
Både och i en underhållande blandning. Avsnitt 3 2021
Malin Holen är gäst i årets tredje avsnitt, och resultat blir så klart ett samtal om järnvägsunderhåll. Vad är viktigt, vad är coolt? På riktigt! Vi blandar planer och tankar kring hur anläggningen skyddas, säkras och vårdas utan att samtalet spårar ur!
I år läggs mer pengar på underhåll än någonsin tidigare, kanske en naturlig följd av det mantra vi hört upprepas den senaste tiden om att det är bättre och billigare att vårda det vi har. Men allt kring anläggningen ska också skyddas, utvecklas och upphandlas. Vi möter Malin Holen för att ge en bild av hur ett lika coolt som varierande uppdrag behöver utvärderas och vilka utmaningar som väntar. Sammantaget kan vi man snabbt konstatera att varje underhållsdetalj kan ses på från minst två håll. Eller som Malin uttrycker det – det är både och.
I alldeles vanlig ordning bjuder vi också på ett kort nyhetssvep, där bland annat interpellationsdebatt om banavgifter och uppkoppling på tåg tas upp. Till sist flaggas det för att vi i nästa avsnitt kan komma ett behöva prata annat än svenska.
Som vanligt tar vi tacksamt emot förslag och synpunkter till jarnvagspodden@trafikverket.se. Och givetvis hoppas vi att detta avsnitt, precis som alla andra, blev både underhållande och informativt.
Transkribering av hela avsnitt 3 2021
I egna spår och andras skor. Avsnitt 2 2021
I årets andra avsnitt tar vi rygg på två viktiga frågor när vintern rasar som värst. Det handlar om operativ ledning och trafikinformation, och våra gäster är Lotta Strandberg och Ulrica Sörman.
Vi inleder med att höra av oss till Ulrica Sörman som leder initiativet UBTR som handlar om hur branschen gemensamt siktar på att utveckla trafikinformationsområdet. Det handlar inte bara den information resenärer möts av i appar eller på skyltar, utan även godstransportköpares behov samt dialogen mellan trafikledning och järnvägsföretag.
För att första behoven kring trafikinformation uppmanar Ulrica oss alla att gå i kundens skor. Någon som gjort detta under en stor del av sitt yrkesverksamma liv, och dessutom har en bakgrund som avtalskund, är Lotta Strandberg. Lotta är sedan oktober ny chef för Trafikverkets nationella operativa ledning. Hur ser hon på sitt uppdrag, hur stor del av hennes tid läggs på järnväg och vad tar hon med sig för erfarenheter från den andra sidan!.
Till detta ska läggas ett litet nyhetssvep, som vanligt uppmanar vi er som lyssnar att komma med inspel på kommande gäster och ämnen. Vill ni gå i våra skor är storleken 42. Om 42 eller järnväg är meningen med livet tvistar de lärde likt räls törstar efter lena tåg Adressen är jarnvagspodden @ trafikverket.se
Om tre veckor hörs vi igen!
Transkribering av hela avsnitt 2 2021
En stark öppning av Järnvägs(podd)året. Avsnitt 1 2021
Då kan vi äntligen sparka igång en ny säsong, och vi gör det med en fortsättning på tema fin-besök – om än på distans. För där vi avslutade 2020 med järnvägssveriges mäktigaste så inleder vi 2021 lika starkt genom att hälsa Lena Erixon välkommen tillbaka!.
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon har vi haft förmånen att få prata med flera gånger tidigare. I vårt samtal ger vi oss på att försöka summera 2020, att kommentera några av de frågor Tomas Eneroth lyfte i det sista avsnitt 2020 för att till sist blicka framåt mot vad som väntar i år. Som ju dessutom är järnvägsåret i Europa också – det tål att sägas några gånger.
Till detta ska läggas ett litet nyhetssvep och våra planer för resten av våren, även om alla pusselbitar ännu inte fallit på plats. Och trots vårt idoga planerande finns det alltid utrymme för ändrade planer och mer tid att fylla, så hör av er till jarnvagspodden @ trafikverket.se med synpunkter och inspel även framgent!
Vi hörs igen om tre veckor!
Transkribering av hela avsnitt 1 2021