En kioskvältare för järnvägsintresserade

Program Järnvägens Excellensområden för världsledande expertis publicerade i dagarna sin årsrapport för 2023. Forskning och innovation har stor potential att bidra till Trafikverkets mål och att stimulera svensk innovations- och konkurrenskraft.

Christer Löfving, Trafikverket.
Christer Löfving, Trafikverket. 

Satsningar på transportinfrastruktur är avgörande om Sverige ska kunna ställa om till att bli långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt. Transportsektorn blir också allt mer uppkopplad, digitaliserad och automatiserad och järnvägen måste hänga med och helst ligga i framkant för att vara konkurrenskraftiga.

För att stärka svensk järnvägsforskning och de svenska järnvägsforskningsmiljöerna formerades därför Program Järnvägens Excellensområden av Trafikverket tillsammans med våra forskningsaktörer och Järnvägens Branschsamverkan (JBS). Programmet pågår 2021–2030 och arbetar utifrån tio gemensamt definierade områden som är särskilt viktiga för järnvägsbranschens fortsatta utveckling.

Samverkan skapar goda förutsättningar

De tio nationella excellensområdena omfattar stora delar av järnvägssystemet. Arbetet bygger på samverkan mellan forskning, innovation och kompetensförsörjning.

Magnus Wahlborg, Trafikverket.
Magnus Wahlborg, Trafikverket. 

– Inom respektive område prioriteras den kunskapsuppbyggnad som bedöms ge störst bidrag och effekt för tillgänglighet i ett hållbart samhälle, berättar Christer Löfving, Trafikverket.

God samverkan mellan aktörer i järnvägsbranschen skapar goda förutsättningar för att åstadkomma ett mer tillgängligt, punktligt och hållbart transportsystem för såväl resenärer som godskunder.

– Program Järnvägens Excellensområden är ett nyttogörande komplement till våra pågående forsknings- och utvecklingsprojekt inkluderat Europe’s Rail, menar Magnus Wahlborg, Trafikverket.