Delad data för digitala och effektiva transportflöden i Europa

FEDeRATED har lagt grunden för en digital, sömlös och säker informationsdelning med möjlighet att väva samman informationsflöden för olika trafikslag i multimodala systemlösningar. Det är avgörande för framtidens effektiva och hållbara transportflöden.

Transport- och logistikmarknaden är gränslös på många sätt, såväl gods som människor transporteras över flertalet gränser under en resa. Det kan gälla it-system, betalsystem, regelsystem, transportslag eller nationsgränser med mera. I nuläget är det svårt för aktörer och kunder att veta var människor och gods befinner sig och om transporten kommer fram i tid. Det är ineffektivt och kostsamt.

För att företag och myndigheter ska kunna öka sin förmåga att aktivt utveckla den digitala infrastrukturen, till nytta för kunder och medborgare, krävs effektiva informationsflöden och att alla parter digitalt delar relevant information – smidigt, grönt och tryggt.

För att åstadkomma det behövs ett EU-omfattande och multimodalt datautbytessystem i realtid som skapar den synlighet i försörjningskedjan vi behöver. Utifrån dessa krav formerades EU:s forskningssamarbete FEDeRATED.

Området är centralt och väsentligt för Trafikverket som därför medverkat och drivit tio av totalt tjugotre Living Labs (Levande labb). Arbetet har pågått sedan 2019 och avslutade 2023.

Living Labs – samarbete och kunskapsutbyte mellan alla aktörer i hela kedjan

Living Labs inom FEDeRATED har utvecklat lösningar och utfört tester i verklig miljö med brett deltagande som omfattat hela kedjan av aktörer. Modellen med Living Labs återspeglar den svenska andan av samarbetande innovation baserad på en demokratisk plattformsstrategi med ett stort antal aktörer som delar en gemensam angelägenhet.

Annica Roos.
Annica Roos. 

– Samarbete mellan nationer och intressenter som myndigheter, industri-näringsliv, universitet och högskolor är absolut nödvändigt. Vår övertygelse är att samarbetskultur, transparens och platta, snarare än hierarkiska, organisationer gör det lättare att vara innovativ och att tillsammans lösa de utmaningar vi står inför, menar Annica Roos, Trafikverket och projektsamordnare för de tio svenska labben.  

Arbetssättet skapar lösningar som tar hänsyn till såväl kostnad, införande, affärsmodeller, regulatoriska frågor etcetera vilket borgar för en snabbare implementering och introduktion på marknaden. Sammantaget bidrar de tjugotre labben med lösningar som på sikt förbättrar synligheten i försörjningskedjan och optimerar infrastrukturutnyttjande.

Tre temaområden för framtida satsningar

I november 2023 genomförde FEDeRATED en slutkonferens i Bryssel och samtidigt levererades en validerad översiktsplan för ett EU-federerat nätverk av plattformskoncept samt en prototyp av en datadelningsmiljö för företag och offentlig sektor.

Jan Bergstrand.
Jan Bergstrand. 

– Vi fortsätter nu arbetet i tre spår som bygger på de lärdomar och kunskaper som Living Labs bidragit med. Vi ser fram emot att skala upp resultaten så att vi stärker svensk och europeisk konkurrenskraft. Parallellt stödjs även arbetet med European Mobility Data Spaces (EMDS) liksom projektet om elektronisk godstransportinformation, eFTI, berättar Jan Bergstrand, Trafikverket, som också representerar Sverige i Europeiska kommissionens expertgrupp ”Digital Transport and Logistics Forum” (DTLF) som initierat FEDeRATED.

De tre temaområdena, med mer information under länkar:

  • Virtual Watch Tower (VWT) – nätverk – hantera störningar och utsläppskontroll i globala leveranskedjor.
  • Railway CDM – förbättrad punktlighet och optimerat infrastrukturutnyttjande i europeiska järnvägstransporter.
  • Sustainable Transport hubs – Hållbara transportnav - stärker transportnoder med grön/energi och digital kapacitet
Mikael Lind.
Mikael Lind. 

RISE har stöttat Trafikverket i arbetet och bidragit i det innehållsmässiga leveranserna i de svenska labben.

– De tio Living Labben har hjälpt oss att hitta en fokusering på fortsättningen konsoliderat i tre svenska satsningar som engagerar Trafikverket och som bygger på en ökad digital samverkan, säger Mikael Lind, adjungerad professor och projektledare på RISE.

Tio svenska Living Labs

  • Sadix – Utbyte av information om fartygs ankomst och avgång
  • BetterFlow – Järnvägsterminal CDM (Samverkande beslutsfattande)
  • SIMC – Hållbara intermodala kedjor
  • RFID-in-Rail – RFID i järnväg – se även artikel under länkar ”Digital lösning för registrering av godsvagnar”
  • MMIS – Multimodal informationsdelning III
  • ELSA BEA.s.t  – se även artikel under länkar ”Trafikverket har beslutat om digital rapportering för minskad klimatpåverkan”
  • RRTCDM – Portbesökstjänst i realtid
  • DaLab – Datadelning SME (Små och medelstora företag) Sista-milen leveranser
  • 2TransCity – Transparant Transport City Helsingborg
  • OptiPort – Optimerad hamndrift
Illustrationen presenterar de tio Living Labs som Trafikverket deltagit i.
Illustrationen presenterar de tio Living Labs som Trafikverket deltagit i. För fördjupning med film och presentation av samtliga labb se under länkar. Illustration Sandra Haraldson, RISE. Klicka för större bild. 

Fakta om FEDeRATED

FEDeRATED är en forskningsplattform och EU-projekt som formerats tillsammans med Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). Syftet är att tillgodose behovet av en ny säker it-arkitektur och samtidigt engagera olika intressenter. Projektet omfattar femton partners i sex EU-medlemsstater. Målet är att lägga grunden för en pålitlig och samordnad infrastruktur för datadelning, omfattande administrativa och affärsmässiga processer. FEDeRATED ska även bidra till en förflyttning från manuell till datadriven verksamhet där informationsflöden för olika trafikslag, i huvudsak järnväg, sjöfart och väg, vävs samman i multimodala systemlösningar. Sammantaget bidrar arbetet till ett sömlöst, säkert, hållbart och kompatibelt godstransport- och logistiksystem som stärker den digitala inre marknaden och EU:s målsättning för Green Deal.

82 olika organisationer/verksamheter som representerat hela kedjan i transportflödet har deltagit i arbetet som omfattat 23 olika Living Labs vilka demonstrerat och verifierat olika lösningar. Trafikverket har projektlett arbetet med stöd av Sjöfartsverket och RISE – Sveriges Forskningsinstitut. 

LOGO_FEDeRATED_ESE_EU.png