Trafikverket redovisar fördjupade underlag för ett antal objekt i nationell infrastrukturplan.

Trafikverket redovisar förnyade underlag för objekt i nationell plan

Regeringen gav i februari, inför beslut om byggstarter, Trafikverket i uppdrag att inkomma med förnyade underlag rörande några namngivna objekt som har kostnadsförändringar jämfört med nationell plan för perioden 2022-2033.

Trafikverket har tidigare redovisat tre objekt, och nu presenteras en rapport för de återstående. Det gäller tvärförbindelse Södertörn, Vårbybroarna samt Vänersjöfarten, Trollhätte kanal/Göta älv.

Hänsyn ska tas till samhällsekonomiska nyttor 

För berörda objekt fick Trafikverket i uppdrag, att med beaktande av samhällsekonomiska nyttor, identifiera och om möjligt vidta lämpliga kostnadsreducerande åtgärder för dessa objekt. I uppdraget ingick att Trafikverket ska redovisa nya bedömningar av objektens kostnader och eventuella förändringar av nyttor och måluppfyllelse samt förnyade förslag om lämplig byggstartsperiod.

Trafikverket ser positivt på regeringens efterfrågan 

Nationella planen består av tre byggstartsgrupper. Grupp 1-3 där Trafikverket har rätt att påbörja de fysiska åtgärderna när alla förutsättningar för det är klara, grupp 4-6 som omfattar planläggning i syfte att objektet ska kunna börja byggas inom en 4 till 6 års period. Grupp 7-12, dvs den andra halvan av nationell plan är att betrakta som utredningar som behöver genomföras för att få ökad kunskap om objekten.

─ Det är positivt att regeringen ser att flytt mellan dessa grupper noga behöver övervägas innan beslut fattas. Det innebär också att alla projekt löpande behöver ses över utifrån alla perspektiv, men inte minst utifrån att de ska genomföras på ett kostnadseffektivt sätt, säger Lennart Kalander, avdelningschef nationell planering.

Dialogen med samverkansaktörer fortsätter

Trafikverket inväntar nu regeringens ställningstagande kring de föreslagna förändringarna och kommer parallellt med detta att föra nära dialog med samverkansaktörer om eventuella nya inriktningar och konsekvenser inom ramen för den strukturerade och löpande omvärldsdialogen.