
Trafikverket har fått i uppdrag att ta fram förslag till nationell transportinfrastrukturplan för 2026-2037
Uppdraget från regeringen att ta fram ett planförslag innebär att planrevideringsarbetet nu går in i en intensiv fas.
– Direktivet innehåller centrala utgångspunkter för arbetet och vi kommer nu i ett första skede att analysera direktivet, säger Lennart Kalander, avdelningschef nationell planering.

Trafikverket har gjort förberedelser inför uppdraget
Trafikverket började redan under förra året att organisera revideringsarbetet för en ny nationell plan. Under våren har arbetet varit i full gång i de olika delprojekten. Ett exempel på det omfattande arbete som bedrivits är framtagningen av samhällsekonomiska bedömningar av objekt som finns i gällande plan och nya objekt som kan bli aktuella i kommande nationell plan.
– Nu lämnar vi förberedelsefasen och går in i ett intensivt arbete med att ta fram vårt planförslag, säger Pär-Erik Westin, projektledare för Trafikverkets planrevideringsarbete.
Stort ansvar att få ut ökade ekonomiska ramar effektivt i anläggningen
Regeringens infrastrukturproposition, som riksdagen fattade beslut om i höstas, innebär ökade ekonomiska ramar för kommande planperiod. Den totala ramen för transportinfrastrukturen ska uppgå till 1 171 miljarder kronor (2025 års prisnivå) för åren 2026–2037, och fördelas ut enligt följande:

- 210 miljarder till drift och underhåll av järnvägen
- 354 miljarder kronor till underhåll av statliga vägar
- 607 miljarder kronor till utveckling av transportinfrastruktur
– Detta innebär en tydlig ökning av de ekonomiska ramarna där regeringen möter de behov vi identifierade i inriktningsunderlaget. Med ökade medel följer ökade förväntningar, och Trafikverket har ett stort ansvar att på ett effektivt sätt få ut de ökade medlen i våra vägar och järnvägar, säger Lennart Kalander.
Trafikverkets planförslag ska redovisas till regeringen 30 september
Innehållet i Trafikverkets planförslag ska redovisas till regeringen 30 september. Planförslaget går samtidigt ut på extern remiss. Remissynpunkter ska lämnas till regeringen senast 30 december.
Det är slutligen regeringen som beslutar om innehållet i nationell plan, vilket förväntas ske under våren 2026.
– Men nu ska vi som sagt först analysera direktivet och därefter börjar ett intensivt arbete, säger Lennart Kalander.
Fakta – Nationell plan
Den nationella planen för transportinfrastruktur beskriver hur den statliga infrastrukturen för järnvägar, vägar samt sjö- och luftfart ska underhållas och utvecklas. Planen sträcker sig tolv år framåt, eller annan period om regeringen beslutar om det, och en ny reviderad plan tas fram vart fjärde år.
Planen omfattar bland annat:
- drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar
- investeringar i statliga vägar, järnvägar, farleder och slussar
- åtgärder för att minska infrastrukturens miljöpåverkan
- medel till forskning och innovation