Tio demonstrationspaket i Sverige för robust planering och bättre punktlighet på järnvägen

Digitalisering och automatisering av järnvägssystemet är en nyckelfaktor för att nå visionen om ett järnvägssystem med hög kapacitet jämte uppkopplad och integrerad mobilitet för passagerare och gods.

Det gäller för såväl Sverige som Europa. Eftersom gods och människor rör sig gränsöverskridande har vi mycket att vinna på gemensamma lösningar. Idag sköts järnvägstrafiken på nationell/regional nivå ofta med stöd av äldre analoga system och med svag systemintegration mellan de aktörer som ingår i den övergripande trafikplanerings- och ledningsprocessen.

Magnus Wahlborg
Magnus Wahlborg 

– Därför behöver vi utveckla gemensamma funktionskrav med tillhörande specifikationer och operativa eller tekniska lösningar så att vi kan nå visionen om ett gemensam europeiskt järnvägssystem, säger Magnus Wahlborg, flaggskeppsledare för FP1 MOTIONAL i Trafikverket.

FP1 MOTIONAL är ett av sex så kallade flaggskeppsprojekt inom Europe’s Rail. Arbetet inom projektet ska bidra till förbättrad planering och operativ förvaltning av tjänster och erbjudanden på järnvägen. Det innebär att det framtida europeiska järnvägssystemet ska vara driftskompatibelt, motståndskraftigt, vara i stånd att anpassa kapaciteten och kunna integrera alla inblandade tjänster, inklusive sista milen. När arbetet nu är inne i andra halvlek är det dags att förbereda för och genomföra ett flertal demonstrationer.

Tio testpaket i Sverige

Demonstrationsaktiviteter är prioriterat inom hela Europe's Rail, då de ger möjlighet för järnvägssektorn att visualisera och bekräfta att framtagna lösningar fungerar som de ska. Demonstrationer ger också möjlighet att mäta effekter liksom att ge en första uppskattning av den förväntade potentialen för förbättring på regional, nationell och EU-nivå.  

FP1 MOTIONAL i Trafikverket ska genomföra tio demonstrationer inom perioden, från fjärde kvartalet 2025 till och med andra kvartalet 2026. Utförare i Sverige vid sidan av Trafikverket är Kungliga tekniska högskolan (KTH), Research Institutes of Sweden (RISE), Linköping Universitet, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Lund Universitet.

Demonstrationerna bedöms utifrån en skala för teknisk mognadsgrad (TRL) som beskriver hur färdiga lösningarna är för att kunna gå vidare för att utvecklas till produkter på marknaden och/eller implementeras i verksamheten.