Cykelbokslut för överblick över hur cyklingen utvecklas

Det nationella cykelbokslutet följer cyklingens utveckling med fokus på ökad och säker cykling. Utvecklingen beskrivs med indikatorer och mått och är en sammanställning av data från olika källor.

Cykelbokslutet tas fram av Nationella cykelrådet och det presenteras nu under årets cykelkonferens i Örebro. Bokslutet följer upp utvecklingen under 2023.

– Under 2023 har vi fokuserat på en vidareutveckling med ambitionen att skapa ett bättre, enklare och mer lättillgängligt cykelbokslut. En förhoppning är att cykelbokslutet ska inspirera till lokala och regionala cykelbokslut i kommuner och regioner, berättar Linda Göransson, Trafikverket och ordförande för Nationella Cykelrådet.

Så följer vi upp utvecklingen 2023

En nyhet i årets bokslut är den tabell som ger en överblick om utvecklingen går i rätt riktning. De sex indikatorer som följs upp är:

  • Antal cykelresor
  • Hälsa och säkerhet för cyklister
  • Cykeln som färdsätt
  • Offentliga åtgärder för cykling
  • Cykelinfrastruktur
  • Drift och underhåll av cykelinfrastruktur

En kort summering visar att även om det ser ut att vara en svag uppgång i antalet cyklade kilometer, så ser cyklingen ut att ha minskat under 2023, men förändringarna är inom felmarginalen. Det finns dock en statistiskt säkerställd minskning av antalet cykelresor sedan 2019. Antalet omkomna cyklister ökade något under 2023, medan antalet allvarligt skadade cyklister ser ut att ha minskat.

Här kan du läsa en sammanfattning av cykelbokslutet.

Nationella cykelrådet ser behov av bättre undersökningar

En reflektion från Nationella cykelrådet är att bristen på bra och heltäckande undersökningar, data och uppföljningar om cykling påverkar möjligheterna att analysera och dra slutsatser över hur ökad och säker cykling utvecklas.

Den nationella resvaneundersökningen (RVU), som har varit en viktig källa, har idag låg svarsfrekvens och merparten av förändringarna 2023 är inte statistiskt säkerställda. Bristerna i RVU:n försvårar också möjligheten att följa upp positiva hälsoeffekter av cykling.