KAJT- för en punktligare järnväg

Forskningens betydelse för järnvägen och järnvägens roll som ryggrad i ett välfungerande transportsystem stod i fokus när hundratalet deltagare från myndighet, akademi och industri möttes för att ta del av pågående forskning inom järnvägsområdet.

Det var sol både ute och inne när KAJT höll sitt årliga vårseminarium i Borlänge med efterföljande arbetsmöte på Dala Storsund. Flertalet kunskapstunga forskare presenterade sina resultat och speglade ett brett spektrum av studier från förebyggande av växelfel för ökad punktlighet till vad en trafikledare behöver för att göra jobbet. I länken till kajt.org nedan kan du ta del av presentationerna.

Den röda tråden handlar om punktlighet eller för att beskriva det utifrån KAJT:s kärnområden, att utifrån infrastrukturella förutsättningar på strategisk, taktisk och operativ nivå ge järnvägsbranschen bättre koncept, verktyg och metoder så att svensk järnväg blir världsledande inom effektivitet, kvalitet och flexibilitet.

Viktigt med samverkan med branschen

En viktig aspekt för KAJT är att sprida kunskap, erbjuda nätverk och skapa synergier mellan de olika parterna i branschprogrammet. Därför var också JBS, Järnvägsbranschens Samverkansforum på plats under vårseminariet, representerade av Peter Johnsson, Vossloh och Esbjörn Wahlberg, MTR.

Peter och Esbjörn presenterade ”Vision 2050” som JBS tagit fram tillsammans med alla ledande aktörer inom järnvägsbranschen. Den överensstämmer väl med Europe’s Rail:s vision och då KAJT varit en aktiv part i arbetet stämmer den också väl med Trafikverkets vision, målbild och framtida forskningsbehov.

─ Sveriges framtida välstånd och ekonomiska tillväxt bygger på att vi har ett välfungerande transportsystem, där järnvägen utgör ryggraden. Det kan bara åstadkommas genom att vi jobbar tillsammans, konstaterar Magnus Wahlborg, Trafikverkets koordinator för KAJT.

Löpande publiceras avhandlingar för vetenskapliga examina av KAJT-anknutna doktorander och det erbjuder en spetskunskap som hela branschen kan dra nytta av.

Mer information om KAJT

Forskningsprogrammet Kapacitet i Järnvägstrafiken (KAJT) etablerades i januari 2013. Det är ett samarbete mellan Trafikverket, forskarutförare och näringsliv för att skapa långsiktighet och säkerställa forskningens bidrag till skapandet av morgondagens järnvägstrafik.